Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Podrška vladavini prava'

Josipović: Hrvatska mora poštivati najviše standarde jednakosti građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Josipović rekao je kako Hrvatska kao europska zemlja mora poštivati najviše standarde jednakosti građana.

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas u Glini kako Hrvatska kao europska zemlja mora poštivati najviše standarde jednakosti građana, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost, a jednako tako mora imati i pravedan i pravilan odnos prema svojoj prošlosti.

Predsjednik Josipović danas boravi u Glini, Dvoru i Hrvatskoj Kostajnici kako bi se upoznao s programima razvoja tog područja od posebne državne skrbi te dao potporu procesu povratka i obnove kao i gospodarskom razvoju.

U Glini je na poziv Srpskog demokratskog foruma (SDF) nazočio prezentaciji projekta o procesu povratka i obnove pod nazivom 'Podrška vladavini prava' nakon kojega je naglasio važnost poštivanja najviših standarda jednakosti građana, bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu i bilo koju drugo pripadnost.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Crobarometar Istraživanje za svibanj Crobarometar: Koliko su građani Hrvatske zadovoljni kvalitetom života? Pogledajte što je na vrhu, a što na dnu liste

>> Josipović o tužbi za genocid: Riječ je o osjetljivoj odluci

'Isto tako moramo imati i pravedan i pravilan odnos prema svojoj prošlosti', naglasio je Josipović koji je nakon prezentacije položio vijenac ispred današnjeg Hrvatskog doma u Glini u spomen na žrtve ustaškog pokolja iz 1941.

'Položio sam vijenac na mjesto gdje je nekad, u vrijeme Drugog svjetskog rata, bila pravoslavna crkva u kojoj su ustaše zatvorile i spalile velik broj građana. Našli smo i ploču koja je spomen tog događaja. Ona se treba restaurirati i stavit će se na odgovarajuće mjesto', rekao je predsjednik.

Mislim da je to naš dug i prema prošlosti i prema budućnosti, naglasio je i zahvalio Ministarstvu kulture i Restauratorskom zavodu na trudu oko restauracije ploče.

Projekt 'Podrška vladavini prava' proveden je kroz 20 mjeseci u četiri županije na području zapadne Slavonije, Banije i Korduna, odnosno na poručjima od posebne državne skrbi s ciljem sveobuhvatne pomoći povratničkoj i manjinskoj populaciji te jačanja civilnog društva.

Nemanja Relić iz SDF-a istaknuo je da je tijekom projekta tri tisuće osoba zatražilo besplatnu pravnu pomoć što ukazuje na velik problem u dostupnosti pravde i prava.

U sklopu projekta praćeno je provođenje Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina u području ravnomjerne zastupljenosti u tijelima lokalne samouprave, a Relić upozorava kako je uočena podzastupljenost u zapošljavanju nacionalnih manjina, posebice u Dvoru.

Tamo je, upozorio je, stanovništvo većinski srpsko (70 posto), a njihova zastupljenost u javnom sektoru je samo 20 posto. Pritom se, naglasio je, na radna mjesta zapošljavaju osobe hrvatske nacionalnosti iz okolnih mjesta čime se 'narušava etnička slika u javnoj upravi'.

Pozitivnim je istaknuo usklađenost svih statuta lokalnih jedinica s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, ali u provedbi, ističe, i dalje postoje problemi vezani uz korištenje jezika i pisma nacionalnih manjina.

Josipović je rekao da su izneseni problemi na koje istraživanje ukazuje 'realni problemi našeg društva', ali i izrazio zadovoljstvo što je, bez obzira na to, hrvatsko društo u posljednje vrijeme pozitivno orijentirano.

'Moram reći da Vlada u okviru financijskih mogućnosti radi na rješavanju problema koje ste spomenuli. Ali, moramo napraviti više', rekao je. U rješavanju problema odnosa između većine i manjine, naglasio je, potrebno je više politike, manje politikanstva.

'Formula je - da integracija, ne asimilacija. Praktične mjere, život na terenu, suradnja s lokalnom samoupravom, gradovima, općinama i žpanijama je neizmjeno važna', rekao je.

Upozorivši na nedostatak poticajnih razvojnih projekata na područjima od posebne državne skrbi, čelnik SDF-a Veljko Džakula kao veliku šansu za razvoj istaknuo je projekte EU naglašavajući važnost dijaloga u lokalnoj zajednici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene