Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ivo Josipović rekao je kako Hrvatska kao europska zemlja mora poštivati najviše standarde jednakosti građana.


Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas u Glini kako Hrvatska kao europska zemlja mora poštivati najviše standarde jednakosti građana, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost, a jednako tako mora imati i pravedan i pravilan odnos prema svojoj prošlosti.

Predsjednik Josipović danas boravi u Glini, Dvoru i Hrvatskoj Kostajnici kako bi se upoznao s programima razvoja tog područja od posebne državne skrbi te dao potporu procesu povratka i obnove kao i gospodarskom razvoju.

U Glini je na poziv Srpskog demokratskog foruma (SDF) nazočio prezentaciji projekta o procesu povratka i obnove pod nazivom 'Podrška vladavini prava' nakon kojega je naglasio važnost poštivanja najviših standarda jednakosti građana, bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu i bilo koju drugo pripadnost.

>> Josipović o tužbi za genocid: Riječ je o osjetljivoj odluci

Vezani članci Andrej Plenković Beroš: ''Sa svakom dozom cjepiva bliže smo fazi u kojoj možemo reći - adio, korona.'' Božinović najavio moguće popuštanje mjera Zlata Đurđević Nastavlja se rat premijera i Milanovića oko izbora šefa Vrhovnog suda, iz Vlade poslali priopćenje o programu Zlate Đurđević

'Isto tako moramo imati i pravedan i pravilan odnos prema svojoj prošlosti', naglasio je Josipović koji je nakon prezentacije položio vijenac ispred današnjeg Hrvatskog doma u Glini u spomen na žrtve ustaškog pokolja iz 1941.

'Položio sam vijenac na mjesto gdje je nekad, u vrijeme Drugog svjetskog rata, bila pravoslavna crkva u kojoj su ustaše zatvorile i spalile velik broj građana. Našli smo i ploču koja je spomen tog događaja. Ona se treba restaurirati i stavit će se na odgovarajuće mjesto', rekao je predsjednik.

Mislim da je to naš dug i prema prošlosti i prema budućnosti, naglasio je i zahvalio Ministarstvu kulture i Restauratorskom zavodu na trudu oko restauracije ploče.

Projekt 'Podrška vladavini prava' proveden je kroz 20 mjeseci u četiri županije na području zapadne Slavonije, Banije i Korduna, odnosno na poručjima od posebne državne skrbi s ciljem sveobuhvatne pomoći povratničkoj i manjinskoj populaciji te jačanja civilnog društva.

Nemanja Relić iz SDF-a istaknuo je da je tijekom projekta tri tisuće osoba zatražilo besplatnu pravnu pomoć što ukazuje na velik problem u dostupnosti pravde i prava.

U sklopu projekta praćeno je provođenje Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina u području ravnomjerne zastupljenosti u tijelima lokalne samouprave, a Relić upozorava kako je uočena podzastupljenost u zapošljavanju nacionalnih manjina, posebice u Dvoru.

Tamo je, upozorio je, stanovništvo većinski srpsko (70 posto), a njihova zastupljenost u javnom sektoru je samo 20 posto. Pritom se, naglasio je, na radna mjesta zapošljavaju osobe hrvatske nacionalnosti iz okolnih mjesta čime se 'narušava etnička slika u javnoj upravi'.

Pozitivnim je istaknuo usklađenost svih statuta lokalnih jedinica s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, ali u provedbi, ističe, i dalje postoje problemi vezani uz korištenje jezika i pisma nacionalnih manjina.

Josipović je rekao da su izneseni problemi na koje istraživanje ukazuje 'realni problemi našeg društva', ali i izrazio zadovoljstvo što je, bez obzira na to, hrvatsko društo u posljednje vrijeme pozitivno orijentirano.

'Moram reći da Vlada u okviru financijskih mogućnosti radi na rješavanju problema koje ste spomenuli. Ali, moramo napraviti više', rekao je. U rješavanju problema odnosa između većine i manjine, naglasio je, potrebno je više politike, manje politikanstva.

'Formula je - da integracija, ne asimilacija. Praktične mjere, život na terenu, suradnja s lokalnom samoupravom, gradovima, općinama i žpanijama je neizmjeno važna', rekao je.

Upozorivši na nedostatak poticajnih razvojnih projekata na područjima od posebne državne skrbi, čelnik SDF-a Veljko Džakula kao veliku šansu za razvoj istaknuo je projekte EU naglašavajući važnost dijaloga u lokalnoj zajednici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook