Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je kako je u raščišćavanju afera u Hrvatskoj u prošlosti nedostajalo političke volje i političke klime, a u tom je kontekstu rekao kako bi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić da je 'ranije kukuriknuo, zasigurno završio u loncu'.


Gostujući u emisiji Media servisa, Josipović je, odgovarajući na pitanje kako je bilo moguće da političari i dužnosnici pljačkaju Hrvatsku i da se iz raznih državnih tvrtki izvlačilo milijune kuna, a što na vidjelo izlazi svaki dan temeljem pokrenutih istraga, kazao kako je očito da je vladala jedna vrsta omerte (šutnje).

Vezani članci Silicon Valley Bank Najveći bankrot u SAD-u od 2008.: Država preuzela kontrolu nad bankom Silicijske doline Ivan Penava na konferenciji za medije Penava udario po Plenkoviću: "On je pokrovitelj sramotnih korupcijskih afera"

'Očito je da je vladala jedna vrsta omerte i mnoge nezakonite radnje koje se sada naslućuju bile su moguće upravo zbog nedostatka jedne političke kulture odgovornosti', rekao je hrvatski Predsjednik, dodavši kako treba pričekati rezultate istrage. Istaknuo je kako je dobro da svi ti detalji izlaze na vidjelo jer kad se sve raščisti, ocijenio je, malo tko će se usuditi više činiti takve stvari. 'Mislim da ćemo sada svladati tu lekciju koja nas je skupo stajala', rekao je.

'Politička klima je bila problem'

Upitan kako to da Bajić nije ranije proradio i proveo istrage o korupciji, odgovorio je: 'Zasigurno je falila politička volja i politička klima i da je, s obzirom na sve ovo o čemu govorimo, kukuriknuo ranije, sigurno bi završio u loncu', rekao je Josipović. Dodao je kako smatra da bi odlazak Bajića u ovom trenutku značio odustanak od borbe protiv korupcije i slanje pogrešne poruke da oni koji se bore protiv korupcije stradaju. 'On je zajahao konja korupcije i dajmo mu priliku da to završi', rekao je i ponovio kako je potrebno dosljedno provoditi zakone.

'Nije mi simpatično otvaranje hajke ni na koga'

Upitan o vjerojatnom pojavljivanju bivšeg premijera Ive Sanadera pred saborskim povjerenstvom za Inu i tome da ga se u medijima označava kao glavnog osumnjičenika za sve zlo koje se u Hrvatskoj dogodilo, Josipović je kazao kako svatko mora odgovarati za ono što je učinio, ali i da se ne smije unaprijed bilo koga proglašavati krivcem.

'Nije mi simpatično otvaranje hajke ni na koga dok postupak nije otvoren i dok se nije odlučilo o njegovoj krivnji. Objektivno izvješćivanje svakako, ali unaprijed proglašavati bilo koga krivcem nije oznaka demokratskih država', naglasio je.

Na pitanje znače li gospodarske afere koje izlaze na vidjelo, a u koje su uključeni i ministri u Vladi, krizu Vlade, Josipović je odgovorio kako to za njega prvenstveno znači krizu morala. 'Ovo je trenutak kad će se Hrvatska svrstati ili na stranu svjetla ili tame', rekao je i dodao kako bi tama značila zataškavanje afera, a svjetlo potpuno utvrđivanje odgovornosti i dosljednu primjenu zakona.

'Ni približno još nismo izašli iz krize'

U tom je kontekstu najboljim i najgorim što se Hrvatskoj dogodilo u prošlom mjesecu ocijenio otvaranje tog klupka afera. 'To je s jedne strane najgore jer smo prepoznali i vidjeli što se sve u ovoj nesretnoj državi radi i dokle je otišla ta korupcija, potencijalno i do samog vrha vlasti. S druge strane je to dobra vijest jer je pokazala da je Hrvatska očito spremna da raščisti s tim', rekao je.

Govoreći o gospodarskoj situaciji ponovio je kako ga ne iznenađuju ocjene Svjetske banke da Hrvatska nije izašla iz krize. 'Brojke vrlo jasno pokazuju da još ni približno nismo izašli iz krize', rekao je i ponovio kako podržava reforme, ali i potiče Vladu da ih ubrza i da razmisli jesu li potrebne i neke nove mjere kojima bi se, primjerice, potaknuo dolazak stranog kapitala. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju