Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvododnevni posjet

Josipović: 'Budućnost regije je u Eurospkoj uniji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović je u dvodnevnom radnom posjetu Bosni i Hercegovini.

Josipović je izrazio nadu kako će Hrvatska svoje članstvo u EU znati, zajedno s BiH, dok i ona ne uđe u članstvo, iskoristiti kao zajedničku prednost te je dodao kako je budućnost cijele regije u Europskoj Uniji.  Hrvatski predsjednik je obišao franjevački samostan u tom mjestu, koji potječe iz XIV. stoljeća i u čijem se muzeju čuvaju važni povijesni izlošci, uključujući vrijedne stare rukopise-inkonabule čiju je restauraciju pomogla hrvatska vlada.

'Impresioniran sam vrijednošću i značajem baštine koja se ovdje nalazi i drago mi je da je hrvatska vlada bila od pomoći', bili su Josipovićevi dojmovi nakon obilaska samostana i muzeja.

Hrvatski se predsjednik sastao s članovima franjevačke zajednice te predstavnicima lokalnih vlasti u središnjoj Bosni u općinama u kojima su većinsko stanovništvo Hrvati, a razgovarali su o poteškoćama s kojima se susreću te načinima na koji bi im Hrvatska mogla pomoći.

Jospović je kazao kako je jasno da su najveći problem i ovdje kao i drugdje radna mjesta, a takve se poteškoće u predstojećem razdoblju može rješavati kroz prednosti koje će ponuditi članstvo u EU. 'Postoje i problemi podjela, no naglasak je na zajedničkom problemu, a to je nezaposlenost i ekonomija', kazao je Josipović.

>>
VIDEO Kada predsjednik Josipović sjedne za orgulje...

On je istaknuo kako će Hrvatska ulaskom u EU postati drugačiji partner BiH, uključujući tu i gospodarsku djelatnost. 'Nadam se da ćemo zajedno imati dovoljno mudrosti da i to naše novo članstvo, dok i BiH ne uđe u EU, iskoristimo kao našu zajedničku prednost', kazao je hrvatski predsjednik.

Josipović nije mogao izbjeći ni pitanje o predstojećim kvalifikacijskim utakmicama za svjetsko nogometno prvenstvo. Kazao je kako je najvažnije da utakmice Hrvatska-Srbija i BiH-Grčka proteknu bez izgreda, mržnje i ekscesa, a da je siguran u pobjedu Hrvatske nad Srbijom. 'Ja sam uvjeren da će Hrvatska pobijediti', kazao je Josipović.

Gvardijan samostana u Kraljevoj Sutjesci fra Zoran Jaković izjavio je kako je iznimno zahvalan predsjedniku Josipoviću na posjetu. 'Simboličko je i stvarno značenje ovog posjeta za nas fratre', kazao je fra Zoran dodajući kako su franjevci iznijeli svoje probleme Josipoviću te izrazili nadu da će Hrvatska nastaviti pomagati u očuvanju kulturnog blaga kojega imaju u posjedu, jer je riječ o artefaktima europske vrijednosti.

Načelnik općine Žepče Mato Zovko u ime predstavnika lokalnih vlasti je kazao kako su Josipoviću prenijeli poziv da hrvatske tvrtke investiraju u općinama središnje Bosne. 'Apeliramo na tvrtke iz Hrvatske da u BiH otvaraju radna mjesta, a mi im u tome nudimo sve pogodnosti', kazao je Zovko.

Hrvatski predsjednik nakon boravka u Kraljevoj Sutjesci posjet BiH nastavlja odlaskom u Sarajevo. Tijekom dana on će tamo zajedno s članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem posjetiti SOS Dječje selo, a potom će se susresti sa studentima i profesorima Pravnog fakulteta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ivan Penava Sporna suradnja Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu" Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene