Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Ina-MOL

'Ako Mađari odu iz Ine, Vlada s novim partnerom mora odnose urediti na fer način'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je kako je, ako se mađarska vlada odluči na prodaju dionica Ine koje su u vlasništvu MOL-a, na Vladi RH da s novim partnerom uredi odnose na fer, pravedan i za državu dobar način.

'Ukoliko se mađarska vlada odluči na prodaju dionica Ine, na našoj je vladi da s novim partnerom uredi odnose na jedan fer, pravedan, i za Hrvatsku dobar način', rekao je Josipović kojega su novinari u Tuheljskim Toplicama, gdje je otvorio konferenciju Croenergy 2013, upitali za najave mađarske vlade o mogućoj prodaji Ininih dionica te poziciju hrvatske strane.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Promjene Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu'' Ina: Ilustracija - 2 VEČER UOČI SASTANKA Objavljeni važni dokumenti o ugovorima Hrvatske i MOL-a: Sastaje se Savjet za Inu

>> Grčić i Linić bez komentara na najave mađarske vlade

Predsjednik je istaknuo da ne stoje pojedini prigovori da hrvatska strana vrši pritisak na pravosuđe, naglašavajući da ni Vlada ni predsjednik, ali ni itko drugi, ne može i ne želi utjecati na pravosuđe koje je neovisno, koje svoj posao obavlja posve samostalno, onako kako misli da je najbolje.

Josipović je mišljenja da je hrvatska vlada u dobroj vjeri započela pregovora s mađarskim partnerom i da ih je spremna u tom duhu i završiti. Na upit o mogućoj odšteti koju bi mogla zatražiti mađarska strana, predsjednik kaže da i Hrvatska možda ima osnove za odštetu budući hrvatska strana smatra da svi dijelovi ugovora nisu ispunjeni do kraja.

Za detalje oko toga treba upitati našu Vlada, koja vodi pregovore, rekao je Josipović koji načelno smatra da oko toga ne bi smjelo biti većih problema za Hrvatsku. Upitan hoće li situacija oko Ine utjecati na odnose sa Mađarskom, Josipović je istaknuo da su i naše i mađarsko pravosuđe samostalni te da zakonito i legitimno postupanje pravosuđa ne može biti razlog loših diplomatskih odnosa.

Podsjetio je da je mađarsko pravosuđe sudilo hrvatskom potpredsjedniku Vlade (Radimir Čačić) i da mi nismo imali problema s tim.

Dobri odnosi s Mađarskom važni su za Hrvatsku, ona je naš velik i važan partner, važno je da dio svoje budućnosti vidimo u suradnji s Mađarskom, naglasio je Josipović. Mađarska vlada jučer je od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica.

Vlada je također dala nalog ministarstvu pravosuđa i upravi nacionalne agencije za upravljanje imovinom, koja upravlja dionicama MOL-a u državnom vlasništvu, da ispita moguće građanske i kaznene mjere koje bi se mogle poduzeti kako bi se nadoknadila šteta koja je, smatraju, nanesena MOL-u i mađarskoj državi.

Do reakcije mađarske vlade došlo je nakon što je raspisana crvena Interpolova međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog (EUN) za predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj.

Hrvatsko pravosuđe sumnjiči Hernadija da je s deset milijuna eura podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi upravljačka prava u Ini prepustio MOL-u, a zbog čega je Sanader lani prvostupanjskom presudom osuđen na deset godina zatvora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene