Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rezultati obdukcije i pretraga na 18 uginulih ždrijebaca lipicanaca ni nakon više od 10 dana nisu dostupni javnosti. Što se dogodilo u ergeli Lipik, jednoj od najpoznatijih europskih ergela i zaštitinih znakova Hrvatske. Čini se nešto ozbiljno, jer svi izbjegavaju odgovor.


Nakon što je javnosti prešućen stvarni broj uginulih i pobačenih Lipicanaca, u ministarstvu su govorili da će nalazi obdukcije biti gotovi danas. No, navodno niti su nalazi gotovi, niti su ministarstvu ugodna pitanja o propustima vodstva lipičke ergele

Vezani članci Prizori nakon potresa FOTO/VIDEO Pogledajte snimke nakon razornog potresa koji je jutros pogodio Tursku Potres u Turskoj VIDEO Potpuni kaos i beznađe: Više od 3600 poginulih, mnogi noć provode na otvorenom

'Ne bih davao izjave oko toga. Zato što je gospodin državni tajnik koji je zadužen za konjogojstvo sjeo s ravnateljem i razgovarao vrlo ozbiljno i mislim da neke informacije ne bih davao, morate s njima konkretno razgovarati. Znamo da ima problema, znamo sve o tome i pratimo cijelu situaciju', rekao je Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede.

>> Uginulo šest oždrijebljenih Lipicanaca

Na veterinarskom institutu znat će više o pretragama krvi, nakon sastanka s vodstvom ergele u ponedjeljak. Na veterinarskom fakultetu sad tvrde da su tri puta naložili obvezno cijepljenje protiv herpes virusa, ali na ergeli ih nisu poslušali. Posvjedočit će i pred kamerom, ali tek kad čuju rezultate obdukcije.

'U pitanju je sigurno ljudski faktor. Može biti intoksikacija s hranom što je opet ljudski faktor, drugo nekakva zarazna bolest', rekao je Ivica Mandić, član Povjerenstva za povrat konja. Ništa ne mijenja činjenicu da konji nisu cijepljeni protiv bolesti koja se u lipičkim stajama javlja već 22 godine.

Koliko će biti u ovom slučaju izvanrednih otkaza jer ovdje nije u pitanju jedno grlo nego cijeli uzgoj čiji je povratak iz Srbije značio nacionalni ponos?

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju