Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska pravoslavna crkva?

'Još uvijek nezgodno reći hrvatski sam državljanin srpskog podrijetla'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko bi osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve pomoglo međuljudskim odnosima?

Prijedlog o osnivanju Hrvatske pravoslavne crkve je potpuno promašena inicijativa zbog tri snažna razloga, misli Žarko Puhovski, predsjednik HHO-a. Prvi razlog je u tome što ta ideja ponavlja jednu jako ružnu shemu iz 1942. godine iz vremena NDH, kada je ta crkva bila dio gotovo  genocidnog konteksta', kaže Puhovski. Kao drugi razlog navodi činjenicu da Hrvatska pravoslavna crkva nema ozbiljnu podršku pravoslavnih vjernika. 'Treći je razlog sama narav funkcioniranja pravoslavne crkve. Naime, potrebna su desetljeća da bi ona priznala nove struje, tako da bi samo došlo do sukoba i prijepora. Srpska pravoslavna crkva tako na primjer desetljećima ne priznaje suverenost Makedonske pravoslavne crkve', kaže Puhovski.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Fra Stjepan Brčina Opleo i po muškarcima VIDEO Pogledajte govor franjevca: "Ona od sebe napravi mačku idola da pola sela trči za njom. Dečki, važno je da ste oprezni, da vam se svašta ne podvali"

Na upit tko su hrvatski pravoslavci, Žarko Puhovski odgovorom se vraća na važnije stvari kojima bi se trebali baviti. 'Mi još uvijek imamo situaciju u kojoj je nezgodno reći ja sam hrvatski državljanin srpskog etičkog podrijetlo, kada to postane normalno, značit će da smo dijelom jedne građanske zajednice', tvrdi Puhovski i vraća se na pitanje Hrvatske pravoslavne crkve. 'Ma to je potpuno promašen prijedlog, nitko ozbiljan to neće podržati', pojašnjava.

Svi imaju pravo na vjeroispovijest

Don Ivan Grubišić kaže kako je sloboda vjeroispovijesti kategorija zagarantirana ustavnom i kao takva se mora poštovati. 'Sve vjere, koje naravno ne šire mržnju i nesnošljivost, moraju biti jednake. U skladu s tim, ukoliko ima zainteresiranih, ne vidim razlog zbog kojeg Hrvatska pravoslavna crkva ne bi bila osnovana', kaže don Ivan Grubišić. Upozorava kako u Hrvatskoj žive Makedonci, Rumunji, Bugari, Crnogorci, koji ne trebaju biti unutar Srpske pravoslavne crkve.

Don Ivan Grubišić kaže kako se od Hrvatske pravoslave crkve iz 1942. treba ograditi i sve negativno osuditi 'Ako postoje hrvatski pravoslavci, po zakonu im se mora omogućiti organizacija u vjersku zajednicu. Naravno, Hrvatsku pravoslavnu crkvu treba odvojiti od 1942. godine, sve negativno treba osuditi. No opet, ne smije se zbog toga u današnje vrijeme nekome drugom zadirati u temeljne ustavne slobode, među kojima je pravo na vjeroispovijest', kaže don Ivan Grubišić.

>> 'Osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve je opasno'

Milenko Popović, zagrebački paroh, za Dnevnik.hr je izjavio kako Srpska pravoslavna crkva o osnivanju Hrvatske pravoslavne crkve nema još službeni stav jer o tome nema nikakvih konkretnih podataka. 'Mi ćemo zauzeti stav kada točno budemo znali o čemu se radi, a u ovom trenutku u to se umiješala politika i još puno stvari, a najmanje crkva', kratko je rekao Milenko Popović. 

Vladina Komisija za odnose s vjerskim zajednicama reagirala je na medijske navode o najavama Hrvatske pravoslavne zajednice koja će obnoviti Hrvatsku pravoslavnu crkvu koja je djelovala u vrijeme NDH te se strogo ogradila od ustaštva. Komisija je uvijek osuđivala ustaštvo pa čak i bilo kakve pokušaje, i ne podupire nikakva udruženja ili organizacije koje bi zagovarale ideologiju iz vremena NDH, stoji u priopćenju ministra kulture i predsjednika Komisije Bože Biškupića. Tzv. Hrvatska pravoslavna zajednica nije ni evidentirana, niti je Komisija za odnose s vjerskim zajednicama podržava, kao što ne podržava niti bilo kakav oblik ekstremizma, ističe se.

Podržavate li osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene