Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Božićna želja premijera

Još uvijek čekamo odgovor na pitanje isplati li se uopće INU otkupiti od MOL-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sjeni krize u Agrokoru je Vladin plan za otkup dionica INE od mađarskog MOL-a. Božićna želja premijera ni nakon deset mjeseci nije se ostvarila. A plan Vlade je bio - riješiti taj problem u godinu dana.

Isplati li se uopće INU otkupiti od MOL-a, taj bi odgovor Vladi trebali dati strani konzultanti, no natječaj za njih najavljen prije mjesec i pol još nije spreman.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića Davor Filipović Promjene Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu''

"Javni poziv je u izradi i javnost će o svemu biti pravovremeno informirana", priopćili su iz ministarstva financija.

"Tu je Vlada poslala jasnu političku poruku, radi se na tome, to su sve procesi koji dosta dugo traju međutim treba ih dobro pripremiti i vrlo oprezno i razborito voditi cijeli taj proces", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Zbog kojeg je i osnovan Savjet za pregovore s MOL-om. Do kojih rezultata su u svom radu i došli - nema odgovora. "Povjerenstvo koje se time bavi je u zasjedanju i sigurno će u dogledno vrijeme izaći s nekim konkretnim prijedlozima", rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

A konkretan plan - čeka se još od badnje večeri. Premijer je tad objavio: "Donijeli smo političku odluku o povratku INE u vlasništvo Republike Hrvatske. S tom odlukom upoznata je i mađarska strana na najvišoj razini, to sam i osobno učinio."

Službenog sastanka s mađarskim MOL-om dosad nije bilo. I prije hrvatskog plana, iz MOL-a su za Novu TV otkrili svoje namjere. "Naš primarni cilj je dogovor s hrvatskom vladom, kako bismo zajedno radili za INU. Ali ako u tome ne uspijemo, onda nećemo imati izbora nego prodati svoj udio u Ini", rekao je Szollar Domokos, glasnogovornik MOL-a u studenom 2016.

Iz mađarske Vlade su potom poručivali kako očekuju da će se MOL-u vratiti uloženi kapital. Andrej Plenković je obećao i da otkup dionica INE neće povećati javni dug. I dalje je uz plan da se do novca dođe prodajom dijela HEP-a.

"Rješenja nikakvog, niti na vidiku nema, a što se tiče njihovih analiza, konzultanata vidim da nisu u stanju to privesti kraju, da vide na koji način bi se realizirala kupnja INE od strane Republike Hrvatske'', rekao je Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a.

Kritike stižu i iz Mosta. Ante Čikotić kaže - natječaj je bio spreman još u ožujku. "Neka me ospore kolege ako je suprotno, znači on je još u trećem mjesecu bio spreman, danas ga još uvijek spremaju, još ga nisu objavili, mislim da gospođa Dalić treba dati odgovore na ta pitanja jer opći je dojam da ona upravlja s resorom energetike, a ne ministar Ćorić", rekao je Ante Čikotić, bivši pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike.

Pred Vladom je i izazov arbitražnog spora s MOL-om o plinskom biznisu u Washingtonu. A Mađari u tom postupku od Hrvatske traže - milijarde.

"Što se tiče Washingtona, nije baš tu blizu kraj... koliko znam iduće ročište je u ožujku iduće godine, dakle još će to potrajati, Hrvatska je odabrala vrlo dobar kvalitetan odvjetnički tim, ima dobre argumente i nadam se pozitivnom ishodu", kaže Jandorković.

Najave da će problem reotkupa INE riješiti u godinu dana već sad je jasno - Vlada u tom roku neće ispuniti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene