Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljena suradnja

Nije sve u brodogradnji crno: "Viktor Lenac", hrvatsko brodogradilište u kojem se popravljaju brodovi mornarice SAD-a

Nastavak suradnje Brodogradilišta Viktor Lenac i Američke mornarice (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Nastavak suradnje Brodogradilišta Viktor Lenac i Američke mornarice (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nastavak suradnje Brodogradilišta Viktor Lenac i Američke mornarice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nastavak suradnje Brodogradilišta Viktor Lenac i Američke mornarice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nastavak suradnje Brodogradilišta Viktor Lenac i Američke mornarice (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nastavak suradnje Brodogradilišta Viktor Lenac i Američke mornarice (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nastavak suradnje Brodogradilišta Viktor Lenac i Američke mornarice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Brod američke ratne mornarice US-NS Trenton, koji je na remontu u brodogradilištu Viktor Lenac kod Rijeke, i njegovu posadu obišao je novi američki veleposlanik u Hrvatskoj.

Nastavak je to suradnje koja traje od 2011. godine, otkada je obavljeno osam popravaka i nadogradnja američkih vojnih brodova.

Pročitajte i ovo Nasukan brod u luci Raši Zbog vremenskih prilika Kod ulaza u luku Rašu nasukao se brod: Ministarstvo otkrilo u kakvom su stanju članovi posade Ilustracija Tragedija u Mozambiku Bježali od epidemije, ukrcali se na brod koji je potonuo, poginulo više od 90 ljudi

Nakon Trentona krajem travnja na popravak stiže još jedno slično plovilo, a u Lencu se nadaju novim poslovima tijekom ove godine na brodovima najmoćnije svjetske ratne mornarice. Iz uprave naglašavaju da je popravak američkih ratnih brodova odlična preporuka za mnoge druge poslove.

''Svake godine je bila nova prilika kao takva, kako su oni povećavali broj brodova u Mediteranu mi smo bili aktivni u toj suradnji na nekim natječajima koji su se na kraju pokazali kao pun pogodak'', kaže Zoran Kostić, voditelj ključnih kupaca brodogradilišta "V. Lenac".

''Nije presudna samo kvaliteta obavljenog posla, ponašanje i odnos radnika prema poslu je jako važan. Osjećamo da rade kao tim i odlično odrađuju manje popravke i izmjene te ćemo, nastave li ovako, na vrijeme krenuti na nove zadaće'', rekla je kapetanica Susan Orsini, zapovjednica USNS "Trenton".

Američki veleposlanik Robert Kohorst, nakon posjeta brodogradilištu Viktor Lenac gdje je i osmi američki brod na remontu, u Rijeci se sastao s gradonačelnikom Obersnelom i županom Komadinom s kojima je razgovarao o izgradnji plinskog terminala na otoku Krku.

Istaknuo je da je to strateški interes ne samo Hrvatske već i Europe, no naglasio je važnost suradnje državne i lokalne vlasti. Detalje sastanka nisu iznosili, ali podrška izgradnji terminala za prijam plina - nije izostala, no o kojoj vrsti terminala, plutajućem ili kopnenom - sudionici sastanka nisu se izjasnili.

''Mislim da se svi slažu kako je plinska diversifikacija strateški interes za ovaj dio Europe i ohrabrujemo sve razine vlasti u Hrvatskoj, kako nacionalnu tako i lokalnu da nastave razgovor kako osmisliti najbolju moguću varijantu terminala'', rekao je Kohorst.

''Drago mi je da je gospodin veleposlanik istaknuo potrebu nastavka konverzacije središnje vlasti sa lokalnom zajednicom kao što je praksa i u Americi i u Europskoj uniji i naravno upoznao sam gospodina veleposlanika sa svim otvorenim pitanjima u ovom trenutku s aspekta tehnologija koje se nude'', kaže Komadina. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene