Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveća na Jadranu

'ŠKOLJKA OVDJE RASTE VEĆ OSAM GODINA' Još jedan 'adut' u rukama naših turističkih djelatnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokraj Stona pronađena je najveća školjka na Jadranu, a vjerojatno i na svijetu.

„Školjka ovdje raste već osam godina“, objasnio je gospodin Nikša Šarlija u čijem je uzgajalištu niknuo ovaj divovski primjerak školjke prilikom posjeta članova udruge Zelene stope, koji su se specijalizirali za pronalazak ovakvih i sličnih školjaka.

Pročitajte i ovo Hrvoje Zekanović oglasio se Zekanović Zekanović o propucavanju Turudićeva automobila: "Svi znamo tko je kriv" Ogrebali mu auto i ukrali tablice "treba te biti sram" VIDEO Amerikanac koji je zavolio Balkan u Zagrebu doživio šok: "Vjerovao sam da je Hrvatska bolja od toga"

Zbog povoljnih hidrografskih osobina ovaj zaljev poznat je još od antičkih vremena po uzgoju mekušaca pa je Malostonski zaljev najpoznatiji i najposjećenije mjesto za ljubitelje ovih morskih delicija u Hrvatskoj. Prvi pisani dokumenti govore o izlovu školjaka u vrijeme Dubrovačke Republike, a ovaj je kraj 1983. proglašen rezervatom prirode u moru. Kako položaj divovske školjka zavisi o plimi i oseci, ne zna se komu točno pripada.

Spada li u djelokrug Hrvatskih cesta, s kojih je skliznula u pomorsko dobro ili o njoj treba brinuti neka od brojnih državnih ustanova s predznakom okoliš? Evidenciju o tome koliko je litara motornog ulja, antifriza i ostalih izlučevina izišlo iz ove ogromne školjke vodi vlasnik uzgajališta, gospodin Šarlija.

Ovu školjku do sada je u proteklih osam godina vidjelo nekoliko milijuna turista koji su prošli zaljevom u koje se ubrajaju i brojni lokalni stanovnici koji svake godine slave dane Malostonskih kamenica. Pravo je čudo kako je nijedna od brojnih turističkih agencija iz dubrovačke okolice nije iskoristila za veću promociju. Radi se, naime, o idealnoj poziciji – tek tri kilometra od graničnog prijelaza Neum u smjeru Dubrovnika, a isto je toliko udaljena od zidina drevnog Stona.

Dileme je sljedeća: radi li se o divovskoj periski ili genetski modificiranoj pidoći, dagnji, u narodu poznatoj pizdici? Iako se školjka trenutno nalazi na suhom pa se pretpostavlja da je uginula, ona još uvijek daje znakove života. Specijalnim skeniranjem uređajem Olypmus OM-D, tip EM-1 utvrđeno je da u školjki nema bisera, već tek ostataka motornog ulja u mjenjaču (6 litara), tekućine za pranje stakla (5 litara) ulja UKA-2 (6 decilitara) te još nekoliko litara opasnih tekućina od kojih je dio ionako završio u okolnom tlu i moru.

Detalji analiza očekuje se u narednom periodu kada će stručnjaci utvrditi njeno porijeklo i starost, a jedan je od prijedloga da se za nju napravi muzej, poput onog za Apoksiomena te da ju se ponudi turističkim djelatnicima kao jedinstven primjer brige o održivom razvoju u republici Hrvatskoj. Nakon izvađenih preko 15.000 sličnih školjki iz nacionalnih parkova i parkova prirode jedan je član udruge Zelene stope rekao da su odgovornima od svih takvih školjaka zanimljive jedino – srednjoškoljke.

Za one koji žele znati više, radi se o automobilu (Fiat Ulysse) koji je nakon prometnog udesa prije 8 godina sletio u uzgajalište školjki i tu ostao. Po svemu sudeći – zauvijek.

Afrodizijački učinak Malostonske kamenice provjerio je predsjednik udruge Zelene stope - Romeo Ibrišević.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene