Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jordan smatra da u HSU-u ima 'previše demokracije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na izbornoj skupštini Hrvatske stranke umirovljenika, koja je najavljena za 14. ožujka, svoje su kandidature za novog čelnika stranke najavili sadašnji predsjednik Vladimir Jordan te jedini saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja.

I dok Vladimir Jordan smatra da za izborni neuspjeh i osvajanje tek jednog saborskog mandata HSU-a postoje 'objektivni i subjektivni razlozi o kojima će Skupština voditi računa' prilikom odlučivanja o njegovu mandatu, Silvano Hrelja može računati na potporu unutarstranačkih Jordanovih protivnika koji traže 'organizacijsku i kadrovsku reformu stranke'.

Pročitajte i ovo Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti Slika nije dostupna Vladimir Jordan dao neopozivu ostavku i odustao od kandidature za novog čelnika HSU

Za inicijatora 'reformske struje' u stranci, predsjednika HSU-ova ogranka Maksimir Stipu Radilovića, koji je nakon izbora među članovima pokrenuo 'Inicijativni odbor za spas i reformu HSU-a', Predsjedništvo stranke je na Skupštini izglasalo suspenziju dok je za bivšeg glasnogovornika Miljenka Pajalića pokrenut disciplinski postupak za isključenje iz stranke jer je, kaže Jordan, samovoljno istupao pred medijima.

'Riječ je o ljudima koji rade mimo legalnih organa HSU-a, mimo izabranih tijela stranke, unose razdor među članove i kvare ugled stranke', kazao je Vladimir Jordan. 

Prema njegovom mišljenju, u stranci 'ima previše demokracije, zbog čega se i događaju takve nakaradnosti'.

Stipe Radilović rekao je kako još nikakvu službenu odluku Predsjedništva nije dobio, te da zna samo informacije iz medija. Obrazlažući osnivanje Inicijative kazao je da predsjednik stranke mora snositi odgovornost za izborni debakl. Umirovljenici i ostali građani na izborima su mu 'dali crveni karton' u devet izbornih jedinica.

'Hrelja ima legalitet i legitimitet za nominiranje za predsjednika, jer su mu građani dali 'zeleno svjetlo'. No, treba nominirati više kandidata, a stranka takvih ima', drži Radilović. Kako ističe, razlog za osnivanje Inicijative nije rušenje stranke niti njezina ugleda, već upravo suprotno - reforma za spas HSU-a.

Jordana smatra 'antimarkentinškom osobom' koja ostavlja loš dojam u javnosti a isto misle, tvrdi, brojni članovi stranke.

'Zagrebački Odbor HSU-a, koji okuplja sve gradske četvrti, već se u prosincu izjasnio za Jordanovu ostavku, najavljenu u izbornoj noći, a brojni ogranci iz cijele Hrvatske u samo zadnjih pet dana podržali su pismo o 'nužnoj terapiji u stranci', koje im je poslao Inicijativni odbor', kaže Radilović.

Inicijativa, među ostalim, traži da na stranačkim izborima bude više kandidata i da se glasuje tajno.

Takav zahtjev Jordan ocjenjuje nepotrebnim jer, kaže, 'i sam Pravilnik o radu Skupštine omogućuje da se u slučaju više kandidata glasuje tajno', te smatra da će se demokratska procedura poštivati kao i dosad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene