Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je telefonom s američkim potpredsjednikom Joe Bidenom o euroatlanskim integracijama Zapadnog Balkana, priopćila je Bijela kuća.


Razgovor se dogodio  na dan kada je Hrvatska blokirala otvaranje jednog poglavlja u pregovorima Srbije s EU-om.

Vezani članci Sve više podrške Andreju Plenkoviću - 1 Sutra objava izbora u HDZ-u: Sve je više onih koji podupiru Andreja Plenkovića Aleksandar Vučić (Foto: Dnevnik.hr) Vučić Plenkovića i Grabar-Kitarović nazvao normalnima, ostalima u Hrvatskoj poručio: "Postoji kod nekih ljudi stalna potreba i želja da Srbija bude ponižena i slabija"

U priopćenju se kaže da su Biden i Plenković razgovarali o važnosti euroatlanskih integracija svih zemalja na Zapadnom Balkanu.

"Čelnici su se suglasili da će napredak prema tom cilju pridonijeti miru, stabilnosti i napretku cijele regije", kažu u Bidenovu uredu, ne navodeći pojedinosti.

Aleksandar Vučić zahvalio je Slovačkoj na zalaganju da se otvore tri poglavlja, kao i SAD-u, rekavši da je Biden u utorak poslijepodne razgovarao telefonom s hrvatskim predstavnicima, napominjući potrebu da se poglavlje otvori, prenijela je agencija Tanjug.

Plenković: "O blokadi Srbije vrlo načelno"

Plenković je novinarima u Pazinu potvrdio da je razgovarao s Bidenom, ali da se o blokadi Srbije raspravljalo "vrlo načelno".

"Nije bilo govora konkretno o blokadi, nego o procesu pristupnih pregovora, odnosno kako da u tom cijelom kontekstu odnosa Hrvatska svojim iskustvima bude od pomoći našim susjedima", rekao je Plenković.

Komentirajući Vučićeve izjave, istaknuo je da su "stvari vrlo jasne i transparentne".

"Srbija je u procesu pristupnih pregovora, postoji niz poglavlja, niz kriterija koje treba ispuniti. Mi smatramo da je Srbija na putu da to ispuni", rekao je Plenković.

"Glede poglavlja koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, Hrvatska je zadržala rezerve zbog određenih aspekata koji se tiču obrazovanja, udžbenika i manjina. Očekujemo napredak Srbije u tom pogledu", pojasnio je.

Zamjenica bugarskog premijera zadužena za europske poslove i ministrica obrazovanja Meglena Kuneva potvrdila je da njezina vlada nije dobila tražena objašnjenja i da zbog toga nije mogla podići svoje rezerve.

Većina bugarskih pitanja odnosi se na prava bugarske manjine u istočnoj Srbiji. (Hina)
 

 

 

(Hina)