Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vojni ordinarij Juraj Jezerinac ocijenio da je sudski proces protiv haških optuženika ‘samo pokušaj pranja ruku onih koji su sukrivci rata u Hrvatskoj’.


Jezerinac je predvodio misu u povodu svetkovine zaštitnice Vojne biskupije Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana branitelja, te je pozvavši na molitvu za haaške optuženike, ocijenio da je sudski proces protiv njih ‘samo pokušaj pranja ruku onih koji su sukrivci rata u Hrvatskoj’.

Vezani članci Slika nije dostupna WHO: Svinjska gripa ima pandemijski potencijal Slika nije dostupna 'U Srbiji neprestane akcije traganja za haškim optuženicima'

Na svečanoj euharistiji u Vojnom ordinarijatu Jezerinac je u propovijedi podsjetio kako je Hrvatsku prije 15 godina iznevjerila međunarodna zajednica koja sada svoje propuste i neučinkovitost nastoji prikriti sudskim procesima protiv onih koji su branili pravo na slobodu.

>> ICTY: Tužiteljstvo za generale traži 67 godina zatvora

>> Kosor: Ponos i hrabrost branitelja nikada neće biti zaboravljeni

>> Svečano postrojavanje kao u Tuđmanovo doba

>> Josipović: Oluja nije zločin već oslobodilačka akcija

‘Sudski procesi protiv hrvatskih generala služe za prikrivanje neučinkovitosti međunarodne zajednice’, smatra vojni ordinarij koji je izrazio nadu da ‘Haaški sud neće biti politički nego će suditi po pravdi Boga’.

O 15. obljetnici vojno-redarstvene akcije ‘Oluja’, podsjetio je na okolnosti koje su do nje dovele, te kako je ‘tadašnja vlada, zajedno s predsjednikom Tuđmanom, poduzela sve diplomatske korake i zakonske mogućnosti da ne dođe do rasplamsavanja sukoba te da se nastali problemi riješe mirnim i kulturnim putem’.

Iznevjerenoj od strane međunarodne zajednice, koja je nastojala ugušiti demokratski proces i spasiti Jugoslaviju, Hrvatskoj nije drugo preostalo nego da vojno-redarstvenim akcijama oslobodi okupirana područja, istaknuo je Jezerinac. Poručio je da je ‘to pravo koje nitko ne može osporiti, a još manje zanijekati’.

Svečanoj euharistiji nazočni su bili predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, izaslanica predsjednika Republike Danica Juričić Spasović, visoki dužnosnici Ministarstva obrane, a u misnom slavlju je sudjelovalo i 20-ak vojnih kapelana. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju