Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajući trend

Jesu li vas ikad diskriminirali prilikom zapošljavanja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad se prijave ili kad dobiju posao, radnici ne bi trebali doživljavati diskriminaciju na osnovi dobi, spola, invaliditeta... Ipak, to se događa, a pučki pravobranitelj upozorava da se većina prijava koje zaprimi odnosi na državne tvrtke i javne službe.

Danica Malkoč često čita oglase pred burzom, no već četiri godine, osim povremenih honorarnih poslova - ništa. Nitko joj, tvrdi, ne želi dati priliku da se dokaže. 'Diskriminacija u smislu mlada sam, imam samo srednju školu, nemam fakultet, nemam iskustva, a nitko ne da priliku', kaže Danica.

Pročitajte i ovo Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

Diskriminaciju doživljava i doktor veterinarske medicine Natko Kovačević. 'To je isto diskriminacija jer me nikad nisu zvali, jer su znali po logici da prema pravima hrvatskih razvojačenih branitelja imam prioritet pri zapošljavanju. Ja sam najbolji dokaz da to nije istina', priča nam Natko.

>> 'Daj, pa ti si žensko': Diskriminacija mladih u potrazi za poslom

Zanimljivo, na adresu pučkog pravobranitelja najviše pritužbi stiže na račun javnog sektora. 'Ne samo na državna poduzeća, nego i na državnu upravu i javne službe, što je zabrinjavajuće', rekao je pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

Svaka treća pritužba koju primi pravobranitelj vezana je za diskriminaciju. 'Pri radu i zapošljavanju tuže se na diskriminaciju po osnovi spola, zatim spolne orijentacije, etničkog, nacionalnog porijekla, dobi, članstva u sindikatu, vjeroispovijesti', nabraja Malčić.

Kako bi loših iskustava bilo što manje, u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) krenuli su s kampanjom u sklopu koje su educirali poslodavce te im pokazali da je različitost pozitivna. 'Svaka osoba s tom svojom raznolikošću drugačije gleda na neke stvari i može dati itekako konstruktivne prijedloge i unaprijeđenja', kaže ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah.

Zato mladima, koji su prema mnogim istraživanjima najviše diskriminirani, treba dati priliku da nauče, ali i pokažu što znaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene