Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slike na tjeralici

Jeste li vidjeli Sanaderove Bukovce?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još uvijek nema traga slikama Vlahe Bukovca u vlasništvu Ive Sanadera.

Po nalogu USKOK-a policija je raspisala međunarodnu tjeralicu za pet skupocjenih umjetnina, ulja na platnu. Među nedavno zaplijenjenim umjetninama Sanaderovih Bukovaca nema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prema pisanju Nacionala Sanaderove umjetnine bile sakrivene u tajnoj sobi? Slika nije dostupna Odluka Županijskog suda Odbijena žalba za oduzete umjetnine

>> MUP traži Sanaderove slike Vlahe Bukovca

'Statistički gledano negdje oko 10 posto predmeta za kojima se raspišu potrage se pronađu u svijetu', rekao je Josip Vrbić iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Podaci o nestalim slikama sada se nalaze u generalnom tajništvu Interpola u Lyonu. Na taj način svaki antikvarijat, kolekcionar ili aukcijska kuća bilo gdje na svijetu može provjeriti nalazi li se određena slika ili skulptura koju žele kupiti na tjeralici.

Za postojanje Sanaderovih pet Bukovaca otkriveno je nedavno, nakon što je u jednoj zagrebačkoj galeriji pronađen dokument iz kojeg je vidljivo da ih je Sanader posudio za potrebe izložbe. Galeristi znaju vrijednost Bukovca.

Nekih 200.000 eura, možda malo manje', rekao je galerist Robert Kavazović . Bukovčeva djela iznimno su vrijedna. Njegova rodna kuća u Cavtatu još 1974. pretvorena je u muzej, a nakon višegodišnje ratne stanke, zapuštena kuća i namještaj ponovo su obnovljeni. Tada su nađeni njegovi zidni oslici. I danas se ovdje čuva oko 200 slika, crteža, skica i ostalih umjetnina.

Djela Vlaha Bukovca ne može si pruištiti svatko

'Često dobivamo upite za otkupe nekih novo pronađenih djela Vlahe Bukovca. Ova djela koja su ovih dana aktualna s njima se nismo susreli', rekla je Lucija Vuković iz muzeja Vlahe Bukovca u Cavtatu.

Po podacima MUP-a, pala je statistika krađa umjetnina. Najviše se i dalje otuđuju iz kuća i apartmana. A prilikom prelaska granice nevjerojatni su načini domišljatosti koje je otkrila carina. 'Sliku možete premazati drugom bojom koja se lako skida, tako da zavarate carinika na graničnom prijelazu tako da on pomisli da se radi o nekom suveniru, odnosno bezvrijednoj umjetnini, a ispod se nalazi možda vrijedno djelo', rekao je Vrbić.

Djela Vlaha Bukovca ne može si pruištiti svatko. Kupci su obično bogata klijentela. Gdje je nestalo pet skupocjenih umjetnina možda otkrije sam Sanader kad mu u posjet stignu hrvatski istražitelji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene