Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ekipa Provjerenog istražila je fenomen zvan deja vu! Je li njegova pojava slučajnost ili je zaista riječ o „reprizi“ već viđenog?


Jeste li ikada bili u situaciji za koju ste već imali osjećaj da ste je proživjeli? Da vam je neko mjesto poznato do u detalje, iako znate da na njemu niste nikada bili? Onda ste doživjeli deja vu. Tako znanstvenici zovu taj fenomen, a teorije o tome zašto nastaje su brojne: od prošlih života do paralelnih svemira, a svoja objašnjenja nude i medicina i psihologija.

Vezani članci Provjereno: Ruski rulet s derutnim zgradama u Sisku - 4 Oni u svojim kućama ne mogu živjeti zbog potresa, ali ne zato što su oštećene: ''Najbliži pojam je jadan osjećaj...'' Penava: Zajednička nastava za Vukovarsku djecu - 10 Zašto su djeca i tri desetljeća nakon rata odvojena? "Mi idemo s jedne, oni s druge strane. Navikli smo, ne znamo za drugačije"

"Deja vu se često događa ako je čovjek iscrpljen, ako nije dovoljno spavao, ako je pod psihičkim ili tjelesnim stresom", rekao je neurolog prof. Silvio Bašić ekipi Provjerenog.

Vjerojatno niste znali da se pojava deja vu-a može povezati i s epilepsijom, a stručnjaci su pojasnili i fenomen suprotan od deja vu-a: kada posve obična situacija, poput odraza u zrcalu postane - nikad viđena. Ne propustite Provjereno  večeras u 22:20!

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.