Jesenske radosti- branje kestena (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Jesenske radosti- branje kestena (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Sunčani jesenski dani idealni su za izlete, branje sezonskih plodova i ativan odmor. Provjerite kamo otići i kako se zabaviti u ovo godišnje doba.


Jesen je godišnje doba kada do izražaja dolazi kontinentalni dio Lijepe Naše. Svježiji dani okupani suncem idealni su za aktivan odmor koji uključuje vožnju biciklom, šetnju prirodom i uživanje u ostalim jesenskim radostima. Donosimo vam one koji se jednostavno ne propuštaju i u kojima svaku jesen najviše uživamo.

1. Izleti u prekrasnoj prirodi

Sunčani vikendi u narednim mjesecima neka vam budu rezervirani za izlete i piknike u prirodi, a kao i proljeće, jesen je idealno vrijeme za roštilje ili kotliće. Uputite se s cijelom obitelji u planinarenje, šetnju prirodom, posjet nekom seoskom gospodarstvu ili vožnju biciklom otkrivajući ljepote netaknute prirode, primjerice u Međimurju.

Osim što su poznate po termalnim vodama i ultimativnim opuštajućim vikendima, Terme Sveti Martin, smještene u srcu Međimurja, dobro su znane po tome što nude pregršt aktivnosti i izleta za cijelu obitelj. Vožnja biciklima uz Muru do Mlinareve hiže, posjet farmi jelena, degustacija vina, sokova od jabuke i ostalih međimurskih delicija samo su neke od zabavnih aktivnosti stvorene za jesenski izlet za pamćenje.

2. Branje jesenskih plodova

Jeseni se veselimo i radi raznih plodova koje imamo priliku ubrati sami. Posjet nekom OPG-u može završiti berbom grožđa ili jabuka u kojoj se zabavlja cijela obitelj, a šetnja šumom branjem gljiva ili kestena kojima ćete se pogostiti čim stignete kući.

Nema boljeg od uživanju u plodovima koje ste sami ubrali, a potom se pokušali okušati u spravljanju primjerice domaćeg vina, cidera odnosno jabukovače ili pak octa. Ako ste ipak raspoloženi za daljnje eksperimentiranje, provjerite što se sve može s jabukama u međimurskom OPG-u Hažić nedaleko od Terma Sveti Martin koje se mogu pohvaliti odličnim čipsom od jabuke.

3. Probudite kreativca u sebi

Prekrasne boje u prirodi za vrijeme jesenskog razdoblja tjeraju nas da njima ispunimo i naš dom. Za vrijeme kišnih jesenskih dana pozabavite se aranžmanima i ukrasima za vaš stan ili kuću sastavljenima od raznobojnog lišća, bundeva, žireva i ostalih simbola ovog godišnjeg doba. Iskoristite ih i za razne likovne aktivnosti vaše djece.

Od tikva i bundeva napravite lampione za vašu terasu kako bi u jesenskim večerima,omotani dekicom, mogli u njima uživati uz čašu vina ili nekog toplog napitka.