Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči pristupne konferencije EU

Jelinčič: Deblokada poglavlja je vladina svinjarija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka slovenskog nacionalističkog prvaka Zmage Jelinčiča prosvjedovala je u srijedu protiv najava slovenske vlade da će u petak na međuvladinoj pristupnoj konferenciji Europske unije i Hrvatske deblokirati pristupna poglavlja ribarstvo i okoliš.

Formalnu odluku o tome je u utorak je donio parlamentarni odbor za europske poslove, potvrđujući najave premijera Boruta Pahora i ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara. 'Da se o tako važnoj temi poput skidanja slovenskih rezervi s ta dva pristupna poglavlja odlučuje na zatvorenoj sjednici parlamentarnog odbora za europske poslove predstavlja rušenje pravne države i eklatantnu svinjariju vlade', rekao je u srijedu na konferenciji za tisak Zmago Jelinčič, čelnik Slovenske nacionalne stranke (SNS) čiji su zastupnici opstruirali rad sjednice odbora i bili protiv deblokade dvaju poglavlja.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Spomenuti je odbor u utorak dao potporu stajalištu Pahorove vlade da se ta dva poglavlja mogu otvoriti. Predsjednica odbora Darja Lavtižar Bebler rekla je da su se u pregovorima, koji su bili uvjet da Slovenija više ne bude suzdržana, ispunili slovenski nacionalni interesi u pogledu ribarstva i pitanja skladištenja otpada iz nuklearke Krško. Jelinčič je pak u srijedu ustvrdio da to nije točno i da slovenska vlada 'u godinu dana nije postigla ništa čime bi opravdala otvaranje dvaju poglavlja' dodavši da je o tome morao odlučivati cijeli parlament, a ne odbor za europske poslove. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene