Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jelavić "na čekanju" u slovenskom pritvoru, postupak u tijeku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izručenje Nikice Jelavića iz slovenskog pritvora njemačkim vlastima je u postupku, ali je stvar "na čekanju", a slovenska policija iz sigurnosnih razloga ne želi otkriti nikakve detalje o rokovima i načinu na koji će Jelavića izručiti njemačkoj policiji.

"Čekamo na rješenje Okružnog suda u Krškom, oni su zaduženi za sve informacije o tom slučaju", rekao je Leon Keder, glasnogovornik Generalne policijske uprave u Ljubljani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nije kriv' Vrhovni sud oslobodio optužbi Nikicu Jelavića? Slika nije dostupna Oslobođen treći put Žalba na oslobođenje Nikice Jelavića

"Ništa više od toga ne mogu reći i to iz sigurnosnih razloga", naveo je Keder, dodavši da će zainteresirana javnost o izručenju biti obaviještena nakon što do toga dođe.

Ništa više informacija nije imala niti Mojca Hardi, glasnogovornica slovenskog ministarstva pravosuđa, koja je samo potvrdila da slučaj vodi Okružni sud u Krškom, dok će tehnički predaju osumnjičenika njemačkim vlastima izvesti slovenska policija i to po primitku potvrde od nadležnog suda da je postupak u Sloveniji okončan.

"Stvar je na čekanju (stand by) i kad sve bude čisto, odnosno kad se ispune uvjeti, policija će dobiti rješenje", rekla je predsjednica Okružnog suda u Krškom Dušanka Weiss.

Iako je pojasnila pravne okolnosti slučaja i potvrdila da je žurni postupak izručenja Nikice Jelavića Njemačkoj u tijeku, ona je odbila govoriti o detaljima gdje se pritvorenik sada nalazi i da li je sudska odluka o njegovu izručenju Njemačkoj koju je izdala prošle subote, a objavljena je u ponedjeljak, već na snazi.

"Na rješenje je moguća žalba, ne znam da li je uložena i ne mogu reći je li rješenje pravomoćno", rekla je sutkinja i predsjednica suda u Krškom Dušanka Weiss koja do daljnjega i dok se postupak ne finalizira više ne namjerava davati izjave o slučaju.

Upozorila je međutim da je slučaj specifičan u tom smislu što je Jelavić u Sloveniji uhićen na osnovi europskog uhidbenog naloga, a ne međunarodne policijske potjernice koja bi inače omogućila da se postupak započne u Hrvatskoj, a time i odbija špekulacije da bi Jelavić mogao biti izručen Hrvatskoj, čiji je državljanin.

Tajnost postupka traženja osumnjičene osobe osnovni je smisao europskog uhidbenog naloga jer ga država čiji je državljanin ne bi izručila, a na toj su osnovi u nekim europskim državama uhićeni i procesuirani i slovenski državljani, pojasnila je. Ona pojašnjava da je Slovenija prije više godina direktivu o europskom uhidbenom nalogu inkorporirala u svoj pravni poredak, a ove je godine tu odluku i operacionalizirala. 

Od ožujka ove godine Slovenija tako ima protokol o suradnji u kaznenim predmetima s državama Europske unije koji omogućava direktnu suradnju policija na izvršenju europskih uhidbenih naloga.

Upozorila je i na to slovenski sudovi do 15. idućeg mjeseca imaju kolektivne godišnje odmore, do kada rade samo na urgentnim slučajevima i u nešto sporijem ritmu.

Žurni postupak izručenja u skladu s europskim uhidbenim nalogom u Sloveniji se tumači tako da pritvorenu osobu treba izručiti državi koja ju traži u roku od deset dana od uručenja pravomoćne sudske odluke, no predsjednica suda nije željela govoriti o tome je li ta odluka postala pravomoćna i teče li već 10-odnevni rok. 

>> Njemački istražni sudac odlučit će o pritvoru za Jelavića

Njemačko tužiteljstvo Jelavića sumnjiči da je na prijevaru, uz pomoć krivotvorenih ugovora i bankovnih dopisa, od Bavarske pokušao dobiti 530.000 eura naknade štete za vrijeme koje je u Njemačkoj proveo u pritvoru 2004. zbog sumnje da je opljačkao draguljarnicu u gradu Kemptenu. Nakon tromjesečnog pritvora Jelavić je oslobođen sumnji, pa je postupak obustavljen, a on je zatražio naknadu.

Uhićen je prije tjedan dana pri ulasku u Sloveniju na graničnom prijelazu Obrežje temeljem europskog uhidbenog naloga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene