Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiglo odobrenje HERA-e

KONAČNO JEFTINIJA STRUJA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskoro bi trebali plaćati jeftiniju cijenu struje. Hrvatska energetska regulatorna agencija napokon je dala odobrenje HEP-u da snizi cijenu električne energije.

Jeftiniju cijenu struje građani će možda plaćati već od listopada. HERA koja regulira HEP napokon je donijela metodologiju koja omogućava HEP-u da smanji cijenu struje. To znači, ako je vjerovati najavama od ranije, smanjenje od 10,7 posto, odnosno na računu bi to bilo 6 do 7 posto niži računi.

Ako se to usporedi s konkurencijom - Nijemcima i Slovencima koji su ušli na naše tržište i postali prva konurencija HEP-u, to bi značilo da je razlika između sva tri ponuđača sada samo 1 posto.

Pročitajte i ovo Kiše donijele poplave i jeftiniju struju - 6 Proradile hidroelektrane Kako je Hrvatska zbog jedne stvari koja je mnogima donijela nevolje od velikog uvoznika postala - izvoznik struje Slika nije dostupna Prvi mjesec besplatan! HEP dobio konkurenciju iz Slovenije, pogledajte koliko možete uštedjeti!

Iz HEP-a se na ovu temu još nisu oglasili, ali hipotetski to znači - ako na mjesec trošite 3000 kilovata - mjesečni račun u HEP-u vam je 257, 40 kuna. S novim cijenama, to bi bilo 241, 90 kuna. Da ste prešli na slovensku mrežu GENI platili biste 239, 30 lipa, a njemačkom RWE-u 250, 20 kuna.

'To bi za potrošače značilo smanjenje cijene 6 do 7 posto u prosjeku. Na taj način bi ustvari cijena HEP-a došla tamo negdje gdje je danas cijena konkurencije RWE odnosno GENI-ja, približila bi se na 1 posto', kazao je Nenad Kurtović iz udruge potrošača Split.

>>
Doznajte što bi sve na jesen trebalo pojeftiniti!

Točno toliko izračunala je i Blanka koja je dugo razmišljala i na kraju ipak ostala vjerna HEP-u. Nije neka velika razlika u cijeni, možda 1,2 ili 3 posto. Drugi susjedi se, također, nisu odlučili jer HEP-u treba plaćati nekakvu naknadu pa zbog toga ljudi ne žele', kazala je Blanka.

Točnije, prijeđete li na drugog opskrbljivača, dobit ćete i dva računa. Jedan i dalje plaćate HEP – u i to u iznosu 45 posto od računa. Za mrežarinu, odnosno korištenje distribucijske mreže.

Otkako se pojavila konkurencija HEP-u, na njemački RWE spojilo se 3.100 korisnika, dok je na slovenski opskrbljivač GENI spojeno 5.000 korisnika. Najveći dio, dva milijuna ljudi, još uvijek je ostao na HEP-u.

Većina iz, kako su nam rekli, jednostavnog razloga, što u slučaju promjene opskrbljivača dobivate dvije uplatnice - uz onu za novog opskrbljivača i dalje bi plaćali HEP-u za mrežarinu, odnosno dostavu električne energije.

S konkretnom ponudom, HEP će se izjasniti sutra, a onda sasvim sigurno i konkurenti koji su najavili da će pratiti svaki potez HEP-a i sukladno s tim reagirati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene