Obavijesti Video Pretražite Navigacija
malo kreative

Zaraditi možete lakše nego što mislite: Ovo su jednostavni načini da vaš račun zablista

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ako niste oduševljeni stanjem na svom bankovnom računu na kraju svakog mjeseca, ništa strašno – niste jedini. Nakon što plate rate kredita i sve račune, mnogo je onih koji zbrajaju kako će do iduće plaće. No, situacija nije bezizlazna. U nastavku donosimo kako uz malo kreative vaš račun može zablistati u 2024. godini.

Ako želite početi štedjeti, otplatiti dugove ili postići dugoročnu financijsku stabilnost, jedan od načina da to postignete je zaraditi više novca. No, pitanje je kako. Načini za ekstra zaradu jednostavniji su nego što bi mnogi pomislili, ali zahtjevaju ipak određeni trud i malo kreativnosti.  

Zarađivanje novca online

Internet je uveo revoluciju u način na koji se može zaraditi novac. Jedan od njih su plaćene ankete.

Ako se prijavite na renomirane anketne web stranice, možete podijeliti svoja mišljenja o raznim temama — i biti plaćeni za to. Iako plaćene ankete možda ne donose značajan prihod, one nude fleksibilan i jednostavan način za laku zaradu. Po anketi obično možete dobiti najmanje 10 €.

Ako ste dobri s Photoshopom ili znate s riječima možete iskoristiti svoje vještine pisanja, grafičkog dizajna, programiranja ili čak digitalnog marketinga i zaraditi nešto dodatnog novca. Ponuda slobodnih usluga online može biti jednostavan način da podebljate svoj bankovni račun.

Postoje platforme za povezivanje freelancera s klijentima, a koliko ćete zaraditi ovisi o vama i vašim vještinama.

Zaraditi možete i prodajom stvari koje vam više ne trebaju. No, to ne znači da netko drugi ne bi bio zainteresiran kupiti ih. Razvrstajte predmete koji su u dobrom stanju, ali vam više nisu potrebni ili ih ne koristite, a zatim ih popišite na web-mjesta kao što su Etsy, eBay, Moje krpice… Postavite cijene koje su poštene, ali konkurentne te tako možete početi prodavati i zaraditi nešto dodatnog novca.

Korištenje postojećih resursa za dodatnu zaradu

Kapitaliziranjem resursa koje već imate, možete uspostaviti izvore prihoda koji će vam donositi novac bez puno muke.

Iznajmljivanje

Ako nemate posebnu nekretninu za dugoročni najam, razmislite o kratkoročnom najmu postojeće nekretnine. Preselite mjesec-dva kod rodbine ili prijatelja, a s obzirom na visoke cijene najamnina, kratkoročno možete dobiti novac kojim ćete primjerice otplatiti manji dug.

Također, ukoliko imate veći stan ili kuću, razmislite o iznajmljivanju sobe studentima ili zaposlenim osobama s nižim primanjima.

Fleksibilan honorarni rad

Ako imate vremena i energije, pronalaženje fleksibilnog honorarnog posla može biti sjajan način da povećate svoj prihod. Možete li raditi jednu subotu mjesečno u trgovini? Registrirati se kao statist na snimanjima? Dijeliti letke? Također možete ponuditi povremene usluge čuvanja kućnih ljubimaca ili djece.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Kreativni proizvodi i ručno rađeni predmeti

Bez obzira jeste li umjetnik, ljubitelj rukotvorina ili vješti majstor, mrežne platforme kao što su Etsy, eBay ili čak vaša vlastita web stranica pružaju globalno tržište za prodaju vaših proizvoda. Uz pogodnost online transakcija i usluga dostave, postoji čitav svijet potencijalnih kupaca. Iskoristite svoju kreativnost, upoznajte se s tehnologijom e-trgovine i lako zaradite radeći ono što volite.

Drugi način zarade: trošite manje

U biti, pametno trošenje je i način zarade. Kada svjesno odlučujete o tome gdje i kako ćete rasporediti svoj teško zarađeni novac, povećavate svoju kupovnu moć i zadržavate kontrolu nad svojim financijama.

Smanjite svoje troškove

Pažljivo ispitajte svoje navike trošenja i identificirajte područja u kojima možete smanjiti. Možete li smanjiti račun za plin, struju, mobitel? Jednostavne promjene vaših svakodnevnih navika stvarno vam mogu pomoći u uštedi.

Odaberite banku bez skrivenih naknada

Odabir banke bez skrivenih naknada omogućuje vam da zadržite više svog teško zarađenog novca. S transparentnim strukturama naknada možete izbjeći neočekivane troškove i zadržati kontrolu nad svojim financijama.

Sve o bankarskim naknadama pročitajte OVDJE

Navika praćenja vlastitog budžeta

Kada redovito pratite svoje račune i troškove, dobivate jasan uvid u vlastitu financijsku situaciju. Također vam pomaže identificirati područja u kojima možda previše trošite ili doslovce bacate novac. Na taj način možete smanjiti troškove ili novac preusmjeriti prema stvarima koje su vam važnije u životu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene