Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državni proračun za sada se puni bolje nego prošle godine. Riječ je o preliminarnim podacima Ministarstva financija o izvršenju za prvo polugodište 2016. koje je predstavio tehnički ministar Marić.


Prema objavljenim podacima država je u prvih šest mjeseci zaradila 56,3 milijarde kuna. S druge strane, država i dalje više troši nego što zarađuje, točnije iz proračuna je u isto vrijeme potrošeno 58,7 milijardi kuna. Jednostavnom računicom dolazimo deficita, to jest minusa u državnoj blagajni - on nakon pola godine iznosi 2,4 milijarde kuna.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kako je naš novac posvađao zastupnike: Vladajući i oporba u Saboru su se nemilice "častili" Željko Glasnović (Foto: Dnevnik.hr) Glasnović Pernaru: "Trojica su me zvala zbog tebe. Da su te našli, ne bi danas sjedio ovdje"

Iako se i dalje više troši nego zarađuje, stanje u državnoj blagajni bolje je nego što je bilo u isto vrijeme prošle godine i to zahvaljujući znatno većim prihodima.

Naime, ako se usporedi ova i prošla godina država je zaradila 5,3 milijarde kuna više nego u prvoj polovici 2015. S druge strane, više je i potrošeno, ali tek 253 milijuna kuna više. To znači da je minus u državnoj blagajni za 5,1 milijardu kuna manji nego što je bio nakon prve polovice prošle godine.