Ilustracija (Foto: Igor Soban/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Foto: Igor Soban/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izvijestio je kako je od prošlog tjedna do danas zaprimio prijave o još deset novooboljelih od bolesti Zapadnog Nila, te je ukupno prijavljeno 26 laboratorijski potvrđenih slučajeva, a jedna je osoba preminula.


Priopćenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prenosimo u cijelosti:

Vezani članci Bolnica, ilustracija Ispovijest oboljelog od koronavirusa: ''Najgore iskustvo u životu, ne bih to poželio ni najgorem neprijatelju...'' Videozid o eksponencijalnom rastu zaraženih koronavirusom - 3 Shvatimo ovo stanje ozbiljno: Ako se ne uozbiljimo, za 18 dana čeka nas talijanski scenarij

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je od prošlog tjedna do danas zaprimio prijave o još deset novooboljelih od bolesti Zapadnog Nila, čime se nastavlja pojava ove bolesti koju prenose komarci te je ukupno prijavljeno 26 laboratorijski potvrđenih slučajeva, a jedna je osoba preminula.

Temeljem raspoloživih podataka, sve novooboljele osobe su zaražene na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Republike Hrvatske (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Grad Zagreb i okolica, Karlovačka i Varaždinska županija).

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 30. kolovoza 2018. godine je na području Europe zabilježeno ukupno 710 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila (najviše 327 slučajeva u Italiji, 213 u Srbiji, 147 slučajeva u Grčkoj, 117 u Rumunjskoj, 96 u Mađarskoj itd.).

Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije se smatra komarac vrste Culex, no i druge vrste komaraca mogu prenijeti infekciju.

Rizik prijenosa na nekom području ovisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se uzročnik (virus) razmnožava, vektorima – komarcima te osjetljivim (neimunim) osobama.

Tijekom ljetnih mjeseci, kad se evidentiraju oboljeli, u osoba koje se jave liječniku sa simptomima koji mogu upućivati na bolest Zapadnog Nila, u dijagnostičkoj obradi treba razmišljati i o ovoj bolesti.