Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedinstvena izložba

Evo kada Picasso stiže u Zagreb: Koštat će devet milijuna kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Projekt zagrebačke izložbe remek-djela pariškog Muzeja Picasso predstavljen je u Galeriji Klovićevi dvori.

Izložbu koja će početi 23. ožujka i trajati do 7. srpnja financijski će najviše potpomoći Grad Zagreb i Ministarstvo kulture. 'Imam napisan govor, ali kad dolazi Picasso ne treba čitati s papira. Sretni smo što možemo sudjelovati. Bilo bi loše da izložba putuje Europom, a da ne završi u Zagrebu', rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Mnoge nikad nisu ispražnjene Tomašević: Od 1. svibnja besplatno će se prazniti septičke jame Slika nije dostupna Remek-djela iz Muzeja Picasso Dan uoči otvorenja Picassove izložbe u Klovićeve dvore pušteni novinari

Izložba košta oko devet milijuna kuna, iako se vrše pregovori oko toga da cijena bude niža. O cijeni ulaznica još uvijek se razmišlja, ali napominje se kako je u Europi minimalna cijena takvih izložbi 10 eura. 'To je space shuttle! Trebamo biti sretni što možemo sudjelovati u tome', kaže Bandić.

>> Poseban dio Picassove izložbe u Zagrebu posvećen Dori Maar

Izložba Remek-djela iz Muzeja Picasso donosi 56 slika i skulptura najslavnijeg majstora 20. stoljeća. Složen je to i zahtjevan međunarodni projekt dviju država, Republike Hrvatske i Republike Francuske čiju su realizaciju pokrenule njihove renomirane institucije - Galerija Klovićevi dvori i Musée National Picasso, izviejstili su predstavnici Klovićevih dvora. Njime se nastavlja uspješna suradnja potvrđena nedavno započetim festivalom hrvatske kulture u Parizu, Croatie, la voici!

Projekt od strateške važnosti za hrvatsku kulturu

Upornošću Galerije Klovićevi dvori i spremnošću Muzeja Picasso, kao i francuskog Ministarstva kulture, da galeriji ustupe djela jednog od najvećih umjetnika svih vremena, dragocjenog dijela francuske nacionalne baštine, dogovoren je projekt od strateške važnosti za hrvatsku kulturu.

Dokaz je to i povjerenja u hrvatske institucije i prije službenog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Sretna je koincidencija što će se izložba održavati upravo u mjesecima prije toga, a neposredno prije konačnog povratka umjetnina u stalni postav nakon višegodišnjeg izbivanja zbog renovacije Muzeja.

Izložba dogovorena u siječnju

Početkom siječnja ove godine Galeriju Klovićevi dvori posjetile su predstavnica francuskog Ministarstva kulture, Capitain Dominique Buffin i restauratorica Muzeja Picasso, Claire Bergeaud. Tom je prilikom dogovoreno da se izložba, iz sigurnosnih razloga, postavi na drugom katu Galerije na kojem je do 10. ožujka u tijeku izložba Refleksije vremena: 1945.-1955. Izložbu će postaviti ravnateljica Muzeja Picasso i autorica izložbe, Anne Baldassari. Izložit će se više od stotinu radova i dokumenata koji ocrtavaju uzbudljivo umjetničko putovanje od ranih radova do posljednjih godina njegovog dugog i plodnog života.

Što se tiče osiguranja ono je prepušteno Galeriji, iako se o osiguranju inače brine organizator.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene