Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedina gimnazija na svijetu koja je dala dva nobelovca osječka je 3. gimnazija koju su pohađali Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog.


Po riječima ravnateljice 3. gimnazije Snježane Barabaš-Sertić, to su provjereni podatci. Tu je gimnaziju pohađalo 30 članova HAZU-a, od kojih su trojica bila i predsjednici Akademije te i sam njezin utemeljitelj biskup Josip Juraj Strossmayer.

U školi je nedavno za proslave 150. obljetnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti postavljena spomen-ploča akademicima koji su pohađali tu školu.

Lavoslav Ružička, rođenjem Vukovarac (1887.-1976.), dobitnik je Nobelove nagrade za kemiju 1939. Radio je i živio u Švicarskoj gdje je ustanovljena nagrada "Ružička" za mlade znanstvenike. U rodnom Vukovaru je 1977. njemu u čast otvoren muzej koji je tijekom Domovinskog rata, 1991., teško oštećen, a nakon rata obnovljen.

Vezani članci Brzi vlak Osijek Split Ma nemoguće... Brzi vlak Osijek - Split opet kasnio: Pola vagona su grijali, pola hladili Obnovljen viseći most u Osijeku - 2 Simbol Osijeka dobio novo ruho: Ekipa Dnevnika Nove TV prva prešla preko visećeg mosta

>> Doznajte za što se sve može dobiti 'Nobel'

Vladimir Prelog, rođenjem Sarajlija (1906.-1998.), kad je Ružička otišao u mirovinu 1957., naslijedio je njegov laboratorij u Švicarskoj. Nobelovu nagradu za kemiju dobio je 1975.

Osječku 3. gimnaziju danas pohađa 706 učenika, a mnogi od njih su dobitnici niza nagrada s raznih natjecanja, ponajprije iz prirodnih znanosti.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju