Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović u Bruxellesu

'Jedan od prvih ciljeva nakon ulaska u EU je u schengenski prostor'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović razgovarao je u Bruxellesu s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom o završnom izvješću o pretpristupnom monitoringu te o nizu pitanja koje Hrvatsku čekaju uoči stupanja u članstvo.

"Bilo je riječi o završnom izvješću o monitoringu, koje je dobro. Povjerenik za proširenje Štefan Fuele će doći u Zagreb 26. ožujka na sjednicu vlade koju ćemo za tu prigodu organizirati i predstaviti to izvješće. Ta priča je gotova, svoj posao smo obavili. Ostalo su bili mnogobrojni detalji koji moraju ostati u zoni diskrecije. Ja sam zagovarao neke hrvatske intrese, ne kadrovske", rekao je Milanović novinarima nakon razgovora s Barrosom u četiri oka koji je trajao sat vremena.

Na pitanje je li bilo govora o hrvatskom kandidatu za povjerenika u Eurposkoj komisiji, Milanović nije želio spomenuti ime, dodavši da se više razgovaralo o profilu kandidata.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Ministar Oleg Butković i predsjednik Zoran Milanović Novi nastavak Butković za dobro jutro Milanoviću: ''Koje li ironije, uđeš u kampanju kao predsjednik, a iz nje izađeš kao kravokradica!''

>> Barroso: EU treba postati federacija nacionalnih država

"Što se povjerenika u Komisiji ne bih htio skakati pred rudo, premda se u Hrvatskoj manje više opravdano spekulira s jednim imenom. Međutim o tome odlučuje predsjednik Komisije i Europski parlament. Više smo razgovarali o profilu kandidata. To neće biti tema prije završetka izbora za Europski parlament u Hrvatskoj, nego nakon toga", rekao je premijer Milanović.

Milanović je rekao da je jedan od prvih ciljeva Hrvatske nakon ulaska u EU, ulazak u schengenski prostor, unutar kojeg ne postoje granične kontrole. "Možda to možemo postići do kraja moje vlade, to je politički cilj", rekao je.

Privatizacija 3. maja

Milanović je izrazio uvjerenje da će do kraja ožujka biti odobrena i privatizacija riječkog brodogradilišta 3. maj.

"Vjerujem da hoće. Desetljećima se to pitanje ne rješava, mi gradimo brodove, a gradili smo ih i kao država, u državnim brodogradilištima i prodavali ispod cijene gradnje, dakle to su bile svjesni gubici. U međuvremenu mnoge industrije su propale, a da ih država nije spašavala, dok je brodogradnju spašavala i spašava do zadnjeg trenutka i nakon trenutka njihove prizvatizacije kao u slučaju Brodosplita, gdje novi vlasnik ima još neko vijeme državne potpore da bi naprosto premostio ovo teško stanje i stvarno su porezni obveznici, građani dali veliki novac za brodogradnju. Vjerujem da će kao i Brodosplit, koji je privatiziran i sad ga čeka borba na tržištu, da će i 3. maj završiti kao što smo planirali, kao dio Uljanika koji je dokapitaliziran prije toga da bi mogao kupiti 3. maj, da će i 3. maj nastaviti tamo gdje je započeo prije 150 godina kao jedno od vodećih brodogradilišta u Europi", rekao je hrvatski premijer.

Milanović: Važno mi je da izbori za EP budu odvojeni'

Milanović je dodao da mu je važno da se izbori za Europski parlament održe odvojeno.

"Važno mi je da ti izbori budu odvojeni, jer su prvi, makar za mandat od samo godinu dana, da se ne organiziriju u paketu s drugim izborima, da ljudi, hrvatski građani vide što nudimo, tko su ti ljudi, koje će pozicije zastupati u Europskom parlamentu, da se to negdje ne sakrije u nekoj općoj gužvi zajedno s nekim velikim izborima, jer i ovo su, u stvari, veliki izbori", rekao je.

Dodao je da će na europske izbore sigurno izići manje birača nego na parlamentarne ili predsjedničke. "To je naprosto tako, mi moramo ljudima objašanjavati što je Europski parlament, koji je kompliciran, koji nije klasičan parlament. On je sve važniji, međutim, razina odlučivanja u Europskom parlamentu nije kao u nacionalnom parlamentu i to mnogi ljudi još cijeli niz godine ne da neće shvatiti, nego ih to neće zanimati i stoga je ta distanca, ne samo kilometarska, nego i u shvaćanju Europskog parlamenta velika kod mnogih ljudi, a na nama je da im to približimo, da im objasnimo zašto je to važno. Mi ćemo se potruditi da motiviramo ljude i da objasnimo da je to važno, da nametnemo neke teme.

Problem je i u temama, jer ne možete u Europskom parlamentu obećavati strukturne fondove i velike projekte i birače treba unaprijed upozoriti da je varalica onaj tko to bude radio. Može se razgovarati o načelnim stvarima, o progresivnim politikama, o plaćama eurozastupnika", rekao je Milanović ponovivši da ne vidi opravdanja za to da plaća nekog skandinavskog zastupnika bude jednaka onoj koju prima bugarski zastupnik.

Premijer Milanović će u četvrtak i petak kao promatrač sudjelovati na summitu čelnika EU-a, koji će uglavnom biti posvećen gospodarskim pitanjima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene