Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić ušao u zatvor u Lipovici i istražio koje se sve tajne kriju iza rešetaka u samom srcu kaznionice.

Galerija Kaznionica Lipovica - 1 Kaznionica Lipovica - 2 Kaznionica Lipovica - 3 +1 Kaznionica Lipovica - 4

Ubojice, silovatelji, pedofili, ratni zločinci, tek su mali dio profila zatvorenika u kaznionici u Lipovici.

"Oni su svjesni toga. Nakon mog prvog razgovora sa njima, da ja neću nikada reagirati na prvu. Ali ako drugi put naprave neki stegovni prijestup, znaju što ih slijedi“, objašnjava princip Igor Kovačević, upravitelj kaznionice u Lipovici.

Kao u kakvom pravom restoranu - kuhari zatvorenici užurbano rade na današnjem ručku. Sve je pod budnim okom strukovnog učitelja.

"Za one zatvorenike koji rade priprema se 3500 kalorija, a koji ne rade 3000 kalorija“, kaže Miljenko Jurić, strukovni učitelj.

Namirnice ne kupuju - već sve nastoje sami proizvesti unutar kaznionice. Dok kuhari iza rešetaka brigu vode oko kalorija - u dvorište kaznionice užurbano stiže pravosudni policajac. Nekad su svi zatvorenici na broju, nekad netko zaspi, ostane u boravku...

Bilo je i bijega.

"Posljednji bijeg je bio prije 5-6 godina. Kada se uhite na tom bijegu, normalno, zatvorenici se ne vraćaju više ovdje kod nas nego u zatvorene uvjete", prisjeća se upravitelj kaznionice.

Ilustracija (Foto: AFP) Malenica: Zatvorenike raspoređujemo po drugim zatvorima u Hrvatskoj

U kaznionici je trenutačno 83 zatvorenika - najstariji ima 83 godine i ovdje je zbog gospodarskog kriminala. 

Kako se glasalo po zatvorima Kako se glasalo u zatvorima? Evo tko je odnio pobjedu među hrvatskim robijašima

Imaju pravo na teretanu, u kaznionici se može i učiti . Postoje razne edukacije, od prometne škole, kluba liječenih alkoholičara pa sve do tečaja kako postati bolji roditelj.

Kako točno izgleda život u kaznionici, pod budnim okom pravosudnih policajaca, što bude s onima koji naprave teži prijestup, kako zatvorenici mogu i zaraditi pogledajte u prilogu reportera Domagoja Mikića.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju