Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija je zadovoljna kako je protekao zagrebački Gay Pride. Nije bilo nijednog ozbiljnijeg izgreda. A dan poslije kvalifikacije kojima je HSS-ova Marijana Petir proglašena homofobom desetljeća, otvaraju pitanje gdje završava tolerancija i počinje govor mržnje te vrijede li ista pravila za sve?


Jučerašnji je Gay pride u Zagrebu bio pun poruka, no jesu li organizatori svega nekoliko minuta nakon toga svoju hvale vrijednu izjavu o ljudskim pravima i pogazili. HSS-ovku Marijanu Petri su opisali kao obožavateljicu kičastih križeva, što većih to boljih, a njezine stavove kao 'talibanski antipederluk'.

Vezani članci Požar na automobilu na Žitnjaku Vatrogasci na terenu: U Zagrebu se automobilom zabio u stup, izbio je požar Milan Bandić Bandić zastupnicima preporučio "Rat i mir", odbio odgovoriti onima koji ne razumiju investicije. Nabrojio i prioritete za idući mandat

Riječi su to upućene saborskoj zastupnici Marijani Petir koju su, između ostalog, tim riječima proglasili homofobom desetljeća. Prozivanje nekoga zbog vjerskih obilježja koja nosi svakako nije primjer poštovanja ljudskih prava.'Pa ako je bilo izjava neprimjerenog karaktera ja prvi to osuđujem', kaže predsjednik saborskog odbora za ljudska prava Furio Radin.
Pučki pravobranitelj kaže kako u javnom govoru treba postojati mjera, no za njega ona ovdje nije prijeđena.

Marijani Petir savjetuje da ako se osjeća uvrijeđenom, govornike sama tuži. I iz policije doznajemo kako po službenoj dužnosti neće reagirati. Vesna Pusić, koja je od organizatora Pridea dobila titulu homofrendice, danas ne želi komentirati plakate o ministru Karamarku i splitskom gradonačelniku. Izjave o Marijani Petir nisu joj sporne. Organizatori parade danas nisu htjeli komentirati razinu uvredljivosti svojih izjava i pojedinih plakata s Pridea.