Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riječ stručnjaka

Zašto reagiraju tek sada?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci milijuna ljudi dosad su pogledali film o Konyju, krvoločnom vođi paravojne organizacije u Ugandi.

Sumnja se da je u svoje redove doveo 30 tisuća djece, i to otimajući ih. Od dječaka je radio ratnike, djevojčica seksualne robinje. Sada je, tvrdi autor filma Jason Russell, tome došao kraj. Želi cijelom svijetu pokazati tko je Joseph Kony i dovesti ga pred lice pravde.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila"

>> Kony 2012: Najviralniji video u povijesti interneta! Pogledan 112 MILIJUNA puta!

No, iza potresne priče, tvrde mnogi, stoji sasvim nešto drugo. Nastojanje Zapada da se dokopa ogromnog prirodnog bogatstva te zemlje. 'Ovo je samo produžetak pristunosti koje već imaju u Libiji. A vidjeli smo kako je ta zemlja vraćena u kameno doba bombardiranjem od strane NATO-a, i sad vidimo kako se to prenosi na srednju Afriku, za koju se prema mišljenjima geologa drži, da je jedna od najbogatijih regija naftom, nakon Saudijske Arabije i Bliskog Istoka', rekao je William Engdahl, teoretičar i publicist.

'Akcija koja je pokrenuta i kada pokušamo razmiliti o posljedicama intervencije, to uopće ne bi pomoglo ni djeci niti pitanju rješavanja sukoba unutar Ugande i nasilja koje se tamo godinama odigrava. A zapravo je to stanje posljedica djelovanja imperijalnih sila od prije 100 i 50 godina koje su se vodile logikom podijeli pa vladaj', rekao je Vlatko Cvrtila, stručnjak za geopolitička pitanja.

Je li moguće da se i nakon humanitarne akcije krije profit, pogledajte večeras 23 sata u Provjerenom!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene