Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTPUNI APSURD

Samo u Hrvatskoj: Vrtiću u Slavoniji koji pohađa gotovo 200 mališana prijeti zatvaranje zbog svađe lokalnih vlasti?

Čepinski Zvončić (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Čepinski Zvončić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Čepinski Zvončić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Čepinski Zvončić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Čepinski Zvončić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
U Slavoniji, nažalost, više nije vijest da se vrtići gase jer ih zbog bijele kuge nema tko pohađati, no kada punom vrtiću u jednoj od općina s najviše stanovnika zatvaranje prijeti zbog svađe, vrijeme je za uzbunu. Upravo to se dogodilo čepinskom Zvončiću, koji pohađa 170 djece. Iz Čepina javila se i reporterka Dnevnika Nove Tv Marina Bešić Đukarić.

Obavijest o upisu djece u novu vrtićku godinu odnosi se na sve, no ne i za djecu dječjeg vrtića Zvončić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nevjerojatno Zatvaraju se svi vrtići u hrvatskom gradu? Gradonačelnik uputio hitan apel: "Taoci smo jedne osobe!" Ilustracija građani se mole za strpljenje U petak se zatvara važna zagrebačka prometnica zbog radova: Ovo su obilazni pravci

"Djece koja pohađaju trenutno vrtić imam dvoje, treće sam trebala upisati sada od jeseni, međutim, kada sam došla sa papirima u upravu, rečeno mi je da ne mogu predati papire", objašnjava Ana Čorić Damjanov

Ugovor između Općine Čepin i Dječjih vrtića Osijek, koji njime upravljaju, istječe potkraj kolovoza, a novi nije potpisan.

"Prvog devetog mi jednostavno ne znamo gdje ćemo s djecom, ne samo mi nego jednostavno 170 skoro djece u vrtiću jednostavno ne znaju gdje će", govori druga majka, Marija Sabljo. 

Problem je nastao kada je Grad Osijek odlučio prestati sufinancirati troškove vrtića u drugoj općini.

"Nekad je to bila jedna Općina Osijek, već dugo vremena su to različite administrativne upravne jedinice i zaista smo smatrali i na kraju smo svi bili suglasni s time da nije u redu da građani grada Osijeka sufinanciraju građane iz druge općine po bilo kojoj osnovi", rekao je Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti. 

Puna je cijena vrtića 1460 kuna. Da bi ga roditelji i dalje plaćali 640 kuna, od općine je zatražen udio od 820 kuna, ali već od 1. svibnja.

"Nastao je nesporazum zbog ekonomske cijene vrtića, mi imamo ugovor pravno valjani koji vrijedi do 31. 8. ove godine, koji je 500 kuna po djetetu i ravnateljica je unazad jedno mjesec dana poslala novi ugovor", govori pak Dražen Tonkovac, načelnik Općine Čepin. 

Načelnik ga je odbio potpisati, a Zvončić je izbačen s popisa vrtića koji upisuju djecu. Rješenje se tražilo na hitnom sastanku u Gradskoj upravi.

"Načelno smo dogovorili, danas imamo sjednicu vijeća na kojoj ćemo to i potvrditi", rekao je Tonkovac.

Općina je pristala na veću cijenu, a Dječji vrtići da će je naplaćivati tek od 1. rujna. No sve to treba i potpisati jer bez novog ugovora neće biti ni upisa, a rokovi istječu za samo 6 radnih dana.

"Ego u džep, a potpis na papir!"

"Zabinuti roditelji večeras su na ulicama gdje zvone za svoj Zvončić. Istovremeno se u vijećnici održava sjednica općinskog vijeća, gdje bi trebalo doći i do formalnog prihvaćanja uvjeta koje je pred njih stavio dječji vrtić Osijek", izvijestila je Marina Bešić Đukarić, reporterka Nove TV. 

"Mi kao roditelji smatramo da su pregovori došli do mrtve točke jer dogovor o suradnji između Čepina i vrtića Osijek nije postignut. Ovo je alarmantno za 171 dijete, a mi na ovo upozoravamo mjesecima. Mi zahtijevamo da se ugovor potpiše i kategorički odbijamo bilo koje drugo rješenje. Drugdje se vrtići gase, a mi naš branimo da nam ostane", rekla je majka Martina Pavić Grbić. 

Roditelji poručuju da se "ega stave u džep, a potpisi na papir".

"Ljudi su veliki onoliko koliko mogu kleknuti i pomoći jednom djetetu, pa ćemo vidjeti tko će biti velik ovdje", zaključila je Martina. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene