Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagodba u Agrokoru

"Kako i dolikuje majci svih afera, ročište za Agrokor izgledat će poput rock-spektakla"

Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr)
Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Fabris Peruško i Irena Weber (Foto: Pixell) Fabris Peruško i Irena Weber (Foto: Pixell) Foto: Pixell +0 Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Predstavnici Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora jednoglasno su izglasali nagodbu, a javnosti su predstavljeni njezini detalji. Ruske banke, Sberbank i VTB, imat će 46,7 posto suvlasništva u novom Agrokoru. Jedini veliki vjerovnik koji nije podržao nagodbu je Adris.

Zamjenica izvanrednog povjerenika u Agrokoru Irena Weber kazala je na konferenciji za novinare da će nagodba u srijedu biti predana na Trgovačkom sudu i tek kad ju on prihvati moguća je njezina implementacija. Istaknula je kako je riječ o opsežnom dokumentu na preko 7300 stranica te da očekuju da će na e-oglasnoj ploči suda biti objavljen ovog tjedna.

Marica Vidaković, predasjednica Privremenog vjerovničkog vijeća, rekla je da su se vjerovnici dogovorili oko ustroja kompanije, duga, financiranja kompanije i povrata potraživanja.

"Najsretniji smo što je održan lanac opskrbe i što je Konzum, s ponosom mogu reći, pokazao vrlo dobre rezultate za prvih pet mjeseci. To nam daje optimizam," kazala je Vidaković dodajući kako vjeruju da će granični dug od 76 milijuna eura moći biti isplaćen.

Nakon što Trgovački sud prihvati nagodbu, tek tada će biti moguća njezina implementacija.  Fabris Peruško pojasnio je novu vlasniču strukturu. Najveći pojedinačni suvlasnik bit će ruski Sberbank sa 39,2 posto, imatelji obveznica sa 25 posto, VTB će imati 7,5 posto dionica, a Zaba 2,3 posto. Ova četiri suvlasnika tako će biti 74,6 posto dionica novog Agrokora.

Među nebankarskim suvlasnicima su četiri domaće kompanije - Adris (1,4 posto), Frank (1,3 posto) te Saponia i Sokol Marić sa po 0,6 posto. Postignut je i dogovor sa Sberbankom i dobavljačima oko modela naplate od 60 milijuna eura koji će biti isplaćeni s obzirom na ukupnu profitabilnost Agrokora, rekao je Peruško. Dodao je i kako je sa Sberbankom dogovorena mogućnost da vlasnički udio u Mercatoru zamijene za suvlasnički udio u budućem Agrokoru.

Pročitajte i ovo Nagodba u Agrokoru dovedena u pitanje (Foto: Dnevnik.hr) Preostalo još 48 dana Grčevita borba oko nagodbe u Agrokoru: "Ulog je prevelik, sva imovina nije dovoljna da se isplati cijeli dug" Fabris Peruško (Foto: Dnenvik.hr) Poručuju da od nagodbe neće biti ništa Lavina problema iz Agrokora još nije zaustavljena: Plan izvanrednoj upravi remete dobavljači

"Nitko od vjerovnika nije htio biti vlasnik Agrokora. Svi su se protiv svoje volje našli u ovoj situaciji. Svi su dobili kartu za vlak i dobili razred kakvu su kartu kupili i svi su jednako nezadovoljni," kazao je Peruško. Odgovarajući na pitanje, kazao je da iza nagodbe stoje vjerovnici koji imaju 85 posto potraživanja Agrokora. 

"Ročište Agrokora bit će poput rock-spektakla"

Nakon što nagodba bude predana na Trgovački sud, sud ima rok od 5 do 15 dana da sazove ročište, a za to vrijeme nezadovoljni nagodbom mogu dati svoje prigovore.

"U srpnju bi na ročište trebalo doći nekoliko tisuća vjerovnika. To će biti kao dobar rock-koncert neke međunarodne grupe. Organizacija tog ročišta će iziskivati puno vremena, truda i novca, kao neki rok spektakl. U dvoranu Dražena Petrovića će doći 3500 vjerovnika, treba naći mjesto za sve njih, podijeliti materijale, vidjet ćemo kako će se to izvesti. Bit će to najveće ročište u povijesti Hrvatske. Bilo je nešto slično kada je Pevec išao u stečaj, ali Agrokor će, kako i dolikuje majci svih afera, nadmašiti i aferu Pevec", rekao je Andrija Jarak u Dnevniku Nove TV. 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene