Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kompanija Jat Airways od Hrvatske potražuje imovinu vrijednu oko 60 milijuna eura, a od ostalih bivših republika SFRJ oko 10 milijuna eura.


Jat Airways je podnio tužbu protiv Hrvatske i kompanije Croatia Airlines sudu u Zagrebu, ali do današnjeg dana nije stigao nikakav odgovor s hrvatske strane, izjavio je za Tanjug direktor za korporativne poslove srpske zračne kompanije Milan Cvejić. Cvejić je istaknuo da Hrvatska pokušava 'na sve moguće načine izbjeći vraćanje imovine, jer je imovina Jata iskorištena za osnivanje njihove zračne kompanije'.

Vezani članci Pisanje, ilustracija Spriječite sudsku borbu svojih nasljednika: Doznajte kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti Slika nije dostupna Srbija neće vratiti imovinu oduzetu Hrvatima za komunističkog režima

Vlasništvo Jat Airwaysa je, prema njegovim riječima, obuhvatilo oko 90 posto imovine CA, prilikom osnivanja te kompanije. 'Mi smo hrvatskom pravosuđu podnijeli zahtjev za mirno rješavanje tog spora, jer ukupno imamo procijenjenu imovinu u vrijednosti nekih 60 milijuna eura u Hrvatskoj. U toj imovini imamo stanove, poslovne prostore, prodajna mjesta i drugo', navodi je Cvejić. Riječ je o 8.560 kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora, među kojima su 67 stanova, hotel i pomoćni objekti za održavanje aviona. 'Mi smo potpisali ugovor o sukcesiji i, što se nas tiče, mislimo da nema potrebe bilo što još potpisivati. Ugovorom o sukcesiji, koji su potpisale sve bivše republike, točno je definirano da se sva imovina vraća vlasnicima', istaknuo je Cvejić.

U Jat Airwaysu kažu da do sada nije puno učinjeno u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa između Srbije i država bivše SFRJ iako je ta tvrtka, kao i mnoga druga poduzeća, predao svu dokumentaciju nadležnim institucijama. U kompaniji ističu da bi se tim sredstvima popravila financijska pozicija nacionalnog avioprijevoznika i omogućile dodatne investicije za modernizaciju flote i dalje unapređenje poslovanja. Tužba kompanije Ine protiv države Srbije za dio imovine privatiziranog Beopetrola, potakla je u Srbiji raspravu o vraćanju imovine srpskih poduzeća u Hrvatskoj, koja, prema procjenama srpske strane, vrijedi više od dvije milijarde eura. Među srpskim firmama koje najviše potražuju, kako se navodi, ističu se Naftna industrija Srbije, Jat Airways, zatim Karneks, iz Vrbasa, Geneks, Ineks, Srpske željeznice, Simpo iz Vranja i mnoge druge kompanije.

Croatia Airlines nije dobila nikakvu tužbu od Jat Airwaysa

Hrvatska zrakoplovna kompanija Croatia Airlines nije dobila nikakvu tužbu od srbijanske zrakoplovne tvrtke Jat Airwaysa te u skladu s tim ne može ni komentirati navedeno, priopćeno je danas iz Croatia Airlinesa, nakon što su srbijanski mediji objavili da Jat potražuje od Hrvatske i Croatia Airlinesa imovinu vrijednu oko 60 milijuna eura. (B.V./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju