Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon paljenja zastava

Jasno je protiv čega su prosvjednici, no nije jasno za što su

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tko su antivladini prosvjednici, što žele i koje ciljeve imaju?

Zagrebačka policija traga za počiniteljima koji su zapalili zastavu Europske unije. Prosvjednicima koji su zapalili zastavu Europske unije, prijeti kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora. Nije bio problem objesiti nove zastave, problem je u samom činu uništavanja simbola, kazao je Vladimir Šeks. To je, tvrdi necivilizirani čin i anarhičnog ponašanja.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

>> 'O izborima odlučuju vladajući, a ne ulica'

'Činovi paljenja zastava određenih simbola prethode uvijek u povijesti paljenju knjiga i spaljivanju ljudi i kuća i to je vrlo opasno', smatra Šeks. 'Jako lijepo zastava je svagdje i svakom dio nečega što predstavlja određen simbol i mislim da je to izrazito ružna gesta', kaže ministar Petar Čobanković. 'Paleći zastavu HDZ-a dirate barem u osjećaje 230 tisuća članova demokratske zajednice', izjavio je danas ministar Darko Milinović.

Bez vodstva i artikuliranih ciljeva

'Paljenje zastava je vandalizam u Zagrebu, a kad se desi u EU, onda je to je prosvjedni folklor, ali to doista nije bilo potrebno', poručuje saborski zastupnik Dragutin Lesar. Demokratski je pokazati nezadovoljstvo, tvrdi oporba, ali ne na ovakav način. 'Kad bi vodili takvu politiku onda bi to za Hrvatsku bilo loše i štetno, ali s druge strane poštujem pravo da svatko na taj način izrazi svoj politički stav', smatra saborska zastupnica Vesna Pusić.

A koji je njihov politički stav i što hoće? Ne žele niti desnicu, niti ljevicu, a traže promjenu. Pozivi na ostavku. Transparenti protiv kapitalizma, protiv Europske unije. Dakle jasno je protiv čega su, no nije jasno za što su. 'Kada opravdani prosvjedi nemaju vodstvo i nemaju jasno artikulirane ciljeve, onda se u njih može svatko ubaciti pa se svašta događa, ali nas to previše ne uzbuđujuće ni ne smeta', ističe prvi SDP-ovac Zoran Milanović.

Ozbiljna gospodarska situacija u zemlji, smatra predsjednik, uzrok je nezadovoljstva. 'Kad se analiziraju poruke onda vidimo da na istom skupu imamo kontradiktorne poruke krajnje desnice te krajnje ljevice imate pozitivnih pomaka prema eu imate spaljivanje zastava zajednički je nazivnik nezadovoljstvo sadašnjim stanjem', kaže predsjednik države Ivo Josipović. Osim nezadovoljstva, slažu se i vlast i oporba, ima i onih koji imaju skrivene političke motive a ovakve skupove koriste za vlastitu promociju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene