Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jarnjak i Markač prvi svjedoci na suđenju Ademiju i Norcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedočenjem bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka u ponedjeljak će započeti saslušanja svjedoka na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, optuženima za ratne zločine u akciji Medački džep 1993.

Osim Jarnjaka, pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda istoga bi se dana trebao pojaviti i bivši zapovjednik specijalne policije Mladen Markač, iako kao haški optuženik ima zabranu javnih istupa. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatski vojnik: Radi prikrivanja zločina zakapali smo masakrirane Slika nije dostupna 'Neka tijela iz Medačkog džepa bila su živa spaljena'

No, Haški je sud promijenio odluku i zaključio da Markač može napustiti stan i javno istupiti, ali samo u svrhu svjedočenja u tom postupku.

Na ostalim ročištima kao svjedoci bi se trebali pojaviti još neki vojni i policijski dužnosnici iz ratnog vremena, poput Davora Domazeta Loše, Mate Laušića, Željka Sačića i Petra Stipetića.

Predsjednik sudskog vijeća Marin Mrčela najavio je da bi svi svjedoci mogli biti saslušani do 10. listopada.

U ponedjeljak bi trebao biti poznat i raspored saslušanja svih svjedoka, osim zaštićenih i onih iz inozemstva.

Uz najviše hrvatske vojne i političke čelnike iz ratnog vremena tužiteljstvo je kao svjedoke predložilo niz pripadnika UN-a te svjedoke iz Srbije. Među stranim svjedocima na sudu bi se trebali pojaviti pripadnici kanadskog kontingenta UN-a koji su nakon akcije obišli područje gdje su se dogodili zločini.

Na dosadašnjim ročištima čitane su zapovjedi, izvješća i ratni dnevnici vezani uz oslobodilačku akciju Medački džep tijekom koje su, prema optužnici koju je hrvatsko pravosuđe preuzelo od Haškog suda, Norac i Ademi odgovorni za zločine nad civilima te pretjerano i neselektivno granatiranje srpskih sela.

Optuženi su po zapovjednoj odgovornosti, a obojica su odbacili krivnju za sve što im se stavlja na teret.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene