Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz vašeg dvorišta

'MI SMO VAM JEDAN TEŠKI GEMIŠT' Što je Andrija Jarak otkrio o životu u Gorskom kotaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andrija Jarak pronašao je jednu zanimljivu kombinaciju - obitelj Ličanina i Zagorke koja se iz Rijeke preselila u Lokve zbog uzgoja koza.

Lokve su općina u blizini Delnica. Imaju 1047 stanovnika, koji se uglavnom bave šumarstvom, rudarstvom i poljoprivredom.

Pročitajte i ovo Ulovljena divlja mačka - 3 Nevjerojatna priča Usred Gorskog kotara lutala je divlja mačka, sada je na sigurnom: "Vidim neku životinju kako leži na mojoj mački i kolje je za vrat" Slika nije dostupna Put do uspjeha Evo čime planiraju OSVOJITI europsko tržište

Samo 8 posto stanovništva je nezaposleno, odnosno, 60-ak ljudi. Lokve imaju 1 osnovnu školu i jedan dječji vrtić. U općini radi tek jedna tvornica, koja se bavi proizvodnjom stolarije.

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak je nakon Slavonije i Međimurja otišao u Gorski kotar, Lokve i Delnice, kako bi provjerio koji su najveći problemi ljudima koji su tamo ostali živjeti.

"Snimali smo ovdje kad je bio snijeg od metar i pol. Kad je bila blokada, najveća blokada autoceste u povijesti. Jedno 8 sati tad auti nisu vozili. Ovo mjesto sad pitomije i ljepše izgleda nego na -20", kaže Jarak.

No, otkud koze u Lokvama? Mještanin Ivica Bradičić kaže, "to je duga priča".

"Mi smo vam jedan teški gemišt. Ja sam Ličanin, došo sam u Rijeku, pa onda smo se ona (supruga) i ja sreli, ona je Zagorka", priča Ivica.

"Iz Rijeke smo odlučili kupit kuću na selu, i Lokve su bile jedina opcija, i kad smo došli ovdje i vidjeli, to je bilo to", dodaje Ivičina supruga Sanja.

"Ovdje je većinom područje bilo za krave. U principu, u cijeloj Hrvatskoj je govedarstvo razvijenije nego kozarstvo. Ljudi su imali jednu dvije koze za sebe, tako da smo i mi imali problema s plasmanom mlijeka. Mi imamo isključivo proizvodnju na kućnom pragu i još uvijek šepamo", kaže Sanja.

"Najveći problem je financiranje svega toga, zato što imamo malu proizvodnju, a mali OPG-ovi poput nas bi trebali imati siguran plasman. Za koze, toga ovdje nema", ističe.

Što je Andrija Jarak još doznao o ljudima koji žive u tom području Gorskog kotara, pogledajte u video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene