Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanska vlada je u petak prihvatila rekordno visok prijedlog vojnog proračuna, velikim dijelom namijenjen proturaketnim sustavima iz SAD-a.


Japanski proračun za obranu raste već šestu godinu za redom i iznosi oko 46 milijardi dolara, 1,3 posto više nego prethodni.

Vezani članci Koronavirus u Japanu Proglasit će izvanredno stanje? Imaju rekordan broj novih slučajeva zaraze: "Porast brojki nije imao veze s Olimpijskim igrama" Zdravko Marić Marić nakon sjednice Vlade: "Moja uloga u Vladi je u pravilu onaj koji govori - ne, ali suradnja s kolegama je sjajna"

Najveća pojedinačna stavka je 137 milijardi jena, oko 1,2 milijarde dolara, za jačanje obrane protiv možebitnog napada balističkim raketama iz Sjeverne Koreje. Predviđeni proturaketni sustavi velikim su dijelom američke proizvodnje.

Velika sredstva za opremu većinom američkog porijekla znači da su japanski planeri obrane primorani srezati domaće vojne programe, uključujući i staru ambiciju da Japan razvije i proizvode svoj napredni nevidljivi zrakoplov nazvan F-3.

U studenom je predsjednik SAD-a Donald Trump, čija administracija traži od saveznika veći doprinos zajedničkoj obrani, pozvao japanskog premijera Shinza Abea da kupuje više američkog oružja. (Hina)