Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša sa Sanaderom razgovarao o smirivanju incidenta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša ponovio je danas kako s hrvatskim premijerom kao nekadašnji vođa slovenske opozicije nikad nije dogovarao incidente u Piranskom zaljevu, kako ga je optužio bivši premijer Anton Rop.

Pojedini slovenski mediji objavili su Janšinu izjavu iz lipnja ove godine u kojoj premijer kaže: 'Odlučno negiram da sam se bilo kada dok sam bio u opoziciji razgovarao s predsjednikom HDZ-a, odnosno hrvatske vlade o incidentima u Piranskom zaljevu, odnosno da smo dogovarali incidente'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završen višegodišnji spor Janša i Rop 'zakopali ratnu sjekiru' Slika nije dostupna Nije bilo dogovora dvojice premijera o Piranskom zaljevu

Dio tiska navodi kako je Janša nedavnim razgovorom za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV i priznanjem da je sa Sanaderom, pred izbore u Sloveniji i na Sanaderov poziv, razgovarao o smirivanju političke situacije nastale nakon incidenta s Jorasom i Podobnikom na Dragonji, te nakon prijetnje tadašnjeg premijera Antona Ropa da neće podržati ulazak Hrvatske u EU, zapravo relativizirao svoje ranije
negiranje kontakta s hrvatskim premijerom i 'naknadno' se sjetio tog razgovora.

Član parlamentarne komisije za kontrolu tajnih službi iz redova oporbenih Socijalnih demokrata  Dušan Kumer čak je Janšu optužio za licemjerje i neuvjerljivo mijenjanje izjava o tom slučaju. Janšin je ured, u izjavi za javnost, Kumerove navode nazvao 'neistinitima i obmanjujućima'.

'Predsjednik vlade u svim je dosadašnjim izjavama zanijekao
dogovaranje o incidentima u Piranskom zaljevu, odnosno njihovo namjerno izazivanje. No nije nijekao razgovor o jednoj drugoj temi, a to je smirivanje situacije nakon incidenta sa zastupnikom Janezom Podobnikom na graničnom prijelazu Plovanija', naveo je u priopćenju Janšin kabinet, dodajući kako su suprotne izjave bivšeg premijera Antona Ropa Sloveniju dovele u 'neugodan položaj' u međunarodnoj javnosti i u odnosu prema Hrvatskoj, s kojom se pokušavaju riješiti otvorena pitanja. 

SOVA nije pronašla dokaze za Ropove tvrdnje

Kako tvrdi Janašin ured, u Slovenskoj obavještajnoj službi SOVA nisu pronađeni dokazi za Ropove tvrdnje o snimanom telefonskom razgovoru Janše i Sanadera, a ako je taj razgovor bio sniman onda je to učinjeno protuzakonito.

'Ti razgovori nisu mogli biti osnova za bilo kakvu obradu podataka kakvu predviđa zakon o obavještajnoj agenciji. Zato u SOVA-i nije nađen niti prijepis ili drugi dokument koji bi mogao imati zakonitu osnovu', navodi se u priopćenju.

U Janšinu kabinetu ističu kako je zato svako eventualno informiranje Ropa 2004. godine vezano uz razgovor Janše i Sanadera moglo biti samo 'zloporaba obavještajne službe s političkim ciljevima'.

Da je eventualna obavještajna obrada telefonskog razgovora Janše i Sanadera bila protuzakonita potvrdio je i često citirani pravnik i nekadašnji zastupnik u parlamentu Rajko Pirnat.

Pirnat u prvom redu dovodi u sumnju izraz 'praćenje međunarodnih veza' što je, prema pisanju nekih slovenskih medija, kao osnova za prisluškivanje navedeno u slovenskom zakonu o obavještajnoj službi. 

Prisluškivanje 'međunarodnih veza' je protuzakonito

Prema njegovu tumačenju, izraz 'praćenje međunarodnih veza' u zakonu o SOVA-i nije definiran, međunarodne veze ne može se pratiti, a da se ne prisluškuje, a to je onda protuzakonito jer se time poseže u privatnost informacija. 

'21. članak zakona o SOVA-e interpretira se tako da ta interpretacija omogućava praktično neograničeno prisluškivanje ako je jedan od sugovornika u inozemstvu, a to je neprihvatljivo', rekao je Pirnat.

Pirnat dodaje da je u Sloveniji, ako se zakon pošteno interpretira, svako prisluškivanje razgovora, ako to nije odobrio sud, nezakonito i kažnjivo djelo.

'Ako je bivši premijer Rop znao za takav slučaj, morao
je uložiti kaznenu prijavu', rekao je Pirnat u vezi 'afere
prisluškivanje' čiji su korijeni ujesen 2004. godine, u vrijeme pred slovenske parlamentarne izbore. 

Petan: 'Snimka je pronađena, ali ne predstavlja dokaz'

Kako javljaju slovenski mediji, član parlamentarne komisije za tajne službe Rudolf Petan, inače zastupnik Janšinih Slovenskih demokrata, izjavio je kako je snimka telefonskog razgovora Janša-Sanader pronađena, ali ne predstavlja dokaz da su Janša i Sanader dogovarali incidente u Piranskom zaljevu, nego upravo suprotno - da su smirivali stanje.

'Razgovor traje oko 14 minuta, a vodi se u pravcu smirivanja
prilika na granici nakon što je hrvatska granična policija 22. rujna 2004. uhitila 12 članova Pučke stranke s Janezom Podobnikom na čelu. Na snimci nema govora o dogovaranju incidenata u Piranskom zaljevu', rekao je Petan, dodajući kako su tu i neke druge snimke čuli članovi odbora za kontrolu tajnih službi i da su tvrdnje o 'dogovaranju incidenata' konstrukcija stvorena nakon što je Janšina vlada počela istraživati nepravilnosti u radu obavještajnih službi u prošlim godinama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene