Robert Jankovics
Robert Jankovics Foto: Patrik Macek

Zastupnik mađarske manjine u Hrvatskom saboru Robert Jankovics u četvrtak je u priopćenju neistinama i klevetama nazvao izjavu predsjednika Republike Zorana Milanović da je na izborima kupovao glasove Orbanovim novcem.


"Ljudi su optuženi i osuđeni u Osijeku zbog kupovanja glasova zbog konverzija Srba i Roma u Mađare", rekao je predsjednik Zoran Milanović u srijedu na Plitvicama te dodao kako "mađarski diktator kupuje zastupnike koji se onda prodaju u Saboru".

Robert Jankovics odgovara kako on ima legitimitet predstavljanja mađarske zajednice u Hrvatskom saboru jer je na izborima 2016. za njega i njegova zamjenika glasao 2731 birač mađarske nacionalnosti, a 2020. rekordnih 2807 od ukupno upisanih 11.237 birača Mađara (24,8 posto).

"Sukladno tome, moj je izborni legitimitet u omjeru najmanje jednak onom koji danas ima predsjednik Milanović, posebice u svjetlu činjenice da niti jedan od mojih prethodnika na bilo kojim prethodnim izborima nije ostvario niti blizu takvo povjerenje unutar mađarske zajednice u Hrvatskoj", ističe Jankovics.

Što se tiče "stavljanja mađarskog premijera Orbana u kontekst diktatora", Jankovics predlaže Milanoviću da razgovara s pripadnicima hrvatske manjine u Mađarskoj kako bi vidjeli kako "diktator Orban" postupa s hrvatskom manjinom.

"Osim toga, koristim priliku iznova zahvaliti mađarskoj Vladi i Orbanu na izvanredno velikoj pomoći Hrvatskoj u obnovi nakon potresa na Banovini, u vidu izgradnje nove crkve u Žažini i nove srednje škole u Petrinji", kaže Jankovics. Također odbacuje Milanovićevu tvrdnju o presudi za kupovanje glasova na izborima za zastupnika mađarske manjine 2016. godine.

Milanović i Plenković na Plitvicama odvojeno položili vijence Nakon verbalnog okršaja Milanović i Plenković zaratili priopćenjima:  "Ljepotan s Pantovčaka i njegovi suradnici nisu ostvarili nikakav kontakt s nama"

Zoran Milanović na Plitvicama Herr Flick, Čaruga, beba otprije poznata policiji i haiku divljanje na rubu ludila: Predsjednik je bio u elementu, pogledajte što je sve danas izgovorio

Prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Osijeku ukinuo je drugostupanjski sud zbog 'teške povrede prava na pravično suđenje'", ističe Jankovics, koji tvrdi da je taj postupak "posljedica zlouporabe DORH-a i pokušaj relativiziranja izbornog poraza" njegovih političkih oponenata.

"Pozivam Milanovića da hrvatskoj javnosti objasni motive prihvaćanja amandmana Kluba SDP-a u prosincu 2014., kojim se u državnom proračunu 'Aktivnost: A860006 - Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava' smanjio s predviđenih 1.501.000 na 1000 kuna, kako bi se pro-SDP-ovoj mađarskoj udruzi u Hrvatskoj - Savezu mađarskih udruga iz Belog Manastira u izbornoj 2015. odobrilo dodatnih 1.500.000 kuna", kaže Jankovics.