Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

General Mladen Markač odgovoran je i častan čovjek i vojnik koji je specijalce upozoravao na poštivanje međunarodnog ratnog prava, izjavio je danas zapovjednik hrvatske Specijalne policije Zdravko Janić na suđenju trojici hrvatskih generala u Den Haagu.


"Mrkača znam više od 20 godina i dugo smo bili najbliži suradnici. Kao prijatelj i kolega poznam ga kao skromnog, odgovornog i časnog čovjeka, policajca i vojnika", rekao je Janić o Markaču kojem se zajedno s Antom Gotovinom i Ivanom Čermakom pred Haškim sudom sudi za zločine tijekom i nakon Oluje u ljeto 1995. godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Žalbeno vijeće o alternativnoj odgovornosti Gotovine i Markača Slika nije dostupna Godišnjica presude generalima: Žalbena konferencija za mjesec dana

Janić, koji je tijekom te vojno-redarstvene akcije bio zapovjednik protuterorističkih snaga Specijalne policije i podređen Markaču, četiri je dana odgovarao na pitanja tužitelja i obrane o ulozi specijalaca u operaciji kojom su oslobođena dotad okupirana hrvatska područja.

Prvi hrvatski specijalac ustvrdio je da je Specijalna policija od tadašnjeg zapovjednika Glavnog stožera Hrvatske vojske Zvonimira Červenka dobila zapovjed o početku akcije, u kojoj je stajalo i upozorenje da su dužni držati se hrvatskih zakona o unutarnjim poslovima i konvencija međunarodnog ratnog prava

Skupne specijalne snage završile su svoj dio akcije 9. kolovoza izbivši na granicu s BiH kod mjesta Kulen Vakuf te se povukle u pripadajuće policijske uprave, a zamijenile su ih domobranske snage Hrvatske vojske, rekao je Janić.

Prema završnom izvješću upućenom tadašnjem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, u Oluji je poginulo 190, ranjeno 900 i nestalo 14 specijalaca.

Dio specijalnih snaga naknadno je 10. kolovoza dobio zapovjed da područje Petrove gore "očisti" od ostataka tzv. krajinske vojske. Po Janićevim riječima, u dvodnevnoj akciji nije bilo borbenih susreta s razbijenim snagama pobunjenih Srba, ali jest u okolici Knina i Gračaca gdje je bilo žrtava na hrvatskoj strani.

Suđenje Gotovini,Čermaku i Markaču nastavlja se u ponedjeljak izvođenjem novog svjedoka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju