Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jandroković upozorio Jeremića da ne krivotvori povijest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković najoštrije je u utorak odbacio tvrdnje srbijanskog kolege Vuka Jeremića o etničkom čišćenju Srba tijekom operacije "Oluja", koje je ovaj izrekao na ministarskoj konferenciji Jadransko-jonske inicijative.

'Najoštrije sam odbacio tvrdnje ministra Jeremića. To je neprimjereno, neistinito i ne možemo činiti korake naprijed u međusobnim odnosima na ovakav način', kazao je Jandroković na tim povodom sazvanoj konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šef francuske diplomacije Juppe novi francuski ministar vanjskih poslova Slika nije dostupna Kouchner: Moskva dijeli ruske putovnice na Krimu

Jeremić jena konferenciji Jadransko-jonske inicijative zalažući se za predvodništvo Srbije i Hrvatske u pristupu regije EU-u podsjetio na razaranje Vukovara koje su počinili Srbi, ali i ustvrdio kako je tijekom hrvatske operacije Oluja došlo do etničkog čišćenja više od 250 tisuća Srba.

Posebno me zabrinjava činjenica da je srbijanski ministar vanjskih poslova u Zagreb došao jedino zbog unutarnjepolitičkih pitanja, rekao je Jandroković o tom Jeremićevu istupu i pojasnio da skupovi gdje se promovira regionalna suradnja nisu mjesto za takve rasprave.

Izrazio je nadu da će nova srbijanska vlada odbaciti tu dobro poznatu ideologiju.

>> Jeremić ponovno Oluju nazvao akcijom etničkog čišćenja

'Hrvatska je otvorena za suradnju, ali neće dopustiti ovakvo manipuliranje s novijom hrvatskom poviješću', kazao je Jandroković.

Dodao je također da ovakve diskusije predstavnika Srbije nisu izuzetak, ali da odudaraju od rasprave ostalih sudionika na regionalnim skupovima.

Osvrnuo se i na Jeremićevo nezadovoljstvo hrvatskim priznanjem nezavisnosti Kosova.

'Hrvatska je Kosovo priznala kao čin političke realnosti, a ne akt neprijateljstva prema Srbiji', rekao je Jandroković.

Konstatirao je da usprkos ovim prijeporima nema zastoja u gospodarskoj suradnji između dviju zemalja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene