Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2011. - godine dovršetka pregovora

O pristupanju EU: U lipnju očekujemo završetak pregovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je ušla u završnu i odlučnu fazu pregovora o članstvu u EU koje očekuje završiti do kraja lipnja, poručio je danas potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, predstavljajući u Saboru Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU za 2011.

Jandroković je naglasio da Vlada na 2011. gleda kao na godinu dovršetka pregovora i potpisivanja ugovora o pristupanju EU, istaknuvši da je u ovom trenutku od 35 poglavlja otvoreno njih 34, a ostalo je još samo poglavlje 'Ostalo' koje se otvara i zatvara automatizmom, na završetku pregovora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ceremonija posmrtnog uvrštenja General Gordan Čačić uvrstit će se u Dvoranu slavnih Slika nije dostupna Jandroković o Poglavlju 23 'Hrvatska ispunjava mjerila i provodi reforme'

>>Jandroković u pismu Frattiniju o problemima ometanja TV prijema

Privremeno je zatvoreno 28 poglavlja, a preostalih 7, kazao je, Hrvatska očekuje da će zatvoriti do kraja lipnja, pri čemu 3 poglavlja ('Poljoprivreda', 'Ribarstvo' i 'Regionalna politika i koordinacija strukturnih elemenata') već na narednoj međuvladinoj konferenciji sredinom travnja.

Ministar je naglasio da Hrvatska nastavlja s provedbom strukturnih reformi, kako zbog prilagodbi u standardima EU, tako i zbog razvoja domaćeg gospodarstva i društva u cjelini. Vlada pritom naglasak stavlja na reformu pravosuđa i javne uprave, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, procesuiranje ratnih zločina i rješavanje izbjegličkih pitanja, te restrukturiranje brodogradnje.

Sabor treba donijeti 40 zakona usklađivanja s EU

U okviru tih reformi, Hrvatska je u procesu pristupanja EU ispunila sve obveze koje se odnose na usklađivanje zakonodavstva - od 2000. do danas donijela je 507 tzv. europskih zakona i 1274 podzakonska akta, rekao je Jandroković.

Naglasio je da se Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU za 2011., o kojemu raspravlja Sabor, odnosi na nove propise i direktive u EU koje Hrvatska usklađuje paralelno s članicama Unije, te se priprema za funkcioniranje u uvjetima punopravnog članstva.

Prema tom planu, hrvatski bi Sabor u ovoj godini trebao donijeti 40 takvih zakona - u prvom kvartalu 14, u drugom 11, a u trećem 15 zakona. O predloženom Planu raspravljaju saborski klubovi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene