Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji ministara položio je vijence na zagrebačkom groblju Mirogoj.


Predsjednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković počast žrtvama odao je kod spomen- ploče na području bivših zatvora na otocima sveti Grgur i Goli otok. Obilježavanju su nazočili i bivši preživjeli politički zatvorenici koji su robijali na tim pustim otocima u rapskom akvatoriju.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Plenković o aferi WhatsApp: "Žao mi je što nisam ranije znao za to, ali sada će nadležne stranačke organizacije poduzeti mjere'' Gordan Jandroković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Jandroković: "Neka Milanović kaže tko su mu bili poslovni partneri. Isplaćivao si je minimalac i zakidao državu"

"Ovdje su ljudi ubijani na posebno svirep način, pokušavala se mijenjati njihova svijest. Naše mlađe generacije trebale bi više učiti o zločinima koji su počinjeni u ime komunizma i fašizma", kazao je Jandroković.

U Macelju, kod grobnice uz spomen crkve Muke Isusove, ministar branitelja Tomo Medved i udruga Macelj 1945. te predstavnici lokalnih vlasti položili su vijence.

Spomen je to na žrtve komunističkih zločina poslije Drugoga svjetskog rata. Ubijen je 21 svećenik, redovnik i bogoslov, ekshumirano je 1.163 žrtava od ukupno 13.000 stradalih, a više od 130 jama još nije otvoreno.

Ministar Medved poručio je da Ministarstvo intenzivno svakodnevno radi na otkrivanju stratišta i dostojnom ukopu svih žrtava.