Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba se oglasila

Jandroković: Milanović se ponaša kao uvrijeđena frajlica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je jučer premijer javno rekao kako će SDP ostati bez 5 milijuna kuna proračunskog novca zato što su zakasnili s objavom financijskog izvješća, oglasila se oporba, ali i GONG.

Jozo Serdarušić, zamjenik Državnog revizora ne osjeća se napadnutim nakon istupa premijera. Kazao je kako je Revizija samo radila svoj posao. 'Ured za reviziju je od svih stranaka i nezavisnih tražio da potpišu pisanu izjavu i dostave uredu i kažu kad su objavili financijske izvještaje', dodao je.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić-Radman Iz minute u minutu Odlazi Grlić Radman? Poznato tko bi ga mogao zamijeniti. Ovako bi mogla izgledati kadrovska križaljka DP-a Peđa Grbin O HDZ-u i DP-u Grbin: "Nema boljeg ljepila od novca"

I lani se kasnilo. Nacionalne stranke nisu kažnjene, no na lokalnoj razini kazni je bilo. Ured revizije kaže, nisu imali dovoljno ljudi, sve su napisali u izvješću koje je došlo pred Sabor s više od godinu dana zakašnjenja. 'Mi smo revizijom utvrdili kad su dostavili i objavili, ali smo to napisali u izvješću koji su bili na raspravi u Saboru, ali nismo predložili kazne', kazao je Serdarušić.

Dva dana zakašnjenja s objavom na internetu SDP će stajati oko 5 milijuna kuna. 'Zakone moramo poštivati i onda kada su besmisleni i protuustavni. Toga ćemo se držati, a nakon toga ćemo promijeniti zakon. Zato što to možemo', kazao je jučer Milanović.

>>
Milanović: Nakon što nas se kazni mijenjat ćemo zakon jer TO MOŽEMO!

Ovakav stav razljutio je HDZ. 'Meni se čini da se predsjednik SDP-a ponaša kao uvrijeđena frajlica koja je jako ljuta što je uhvaćena u kršenju zakona pa se sad prijeti svima koji ga žele kazniti', kazao je Gordan Jandroković.

Upozorava da se zakon mijenjao prije dva mjeseca. Kao i GONG, smatra da tada nelogičnost na koju se poziva premijer tada nije zamijećena. 'Svaki zakon na određeni način je odraz potreba društva i zato su takvi zakoni doneseni, oni jesu rigorozni', kazao je Jandroković.

Vanja Škorić, pravna savjetnica GONG-a je kazala kako treba proći još nekoliko izbornih ciklusa da se vidi jesu li dosegnuti standardi transparentnosti te da se onda treba razmisliti o ublažavanju sankcija. Kazne, iako rigorozne, GONG ne bi ukidao. 'Zakašnjenje od par dana se ne može se uspoređivati s lažnim izvještajima, izvlačenjem novca iz crnih fondova, no i zakon je jasan - izvještaj treba predati na vrijeme. Svako kašnjenje treba se bar malo sankcionirati', dodala je Škorić.

Premijer je odlučan. Zakon će se mijenjati. Zakon ne predviđa smjenu glavnog državnog revizora na temelju ocjene rada, može biti smijenjen samo ako se zakon promijeni. Je li to plan u Vladi nam nisu potvrdili.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene