Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jandroković i Roćen o unaprjeđenju bilateralne suradnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u ponedjeljak je u Podgorici rekao kako je Hrvatska svojim iskustvom i ekspertizama spremna pomoći Crnoj Gori i ostalim zemljama u regiji na putu k euroatlantskim integracijama.

Jandroković je izrazio zadovoljstvo što je prvi hrvatski ministar vanjskih poslova koji je posjetio neovisnu Crnu Goru i obećao unaprjeđenje inače dobre bilateralne suradnje dviju zemalja.

Pročitajte i ovo Mario Banožić i Klaudia Tanner - 2 dobar okvir Banožić i austrijska ministrica potpisali novi sporazum Hrvatske i Austrije o vojnoj suradnji Andrej Plenković Premijer u Bukureštu Plenković na samitu Inicijative triju mora: "Ulazak Grčke čini ovu inicijativu još snažnijom"

Nakon susreta s crnogorskim kolegom Milanom Roćenom Jandroković je rekao novinarima kako je već dogovoreno nekoliko konkretnih projekata. Sredinom idućeg mjeseca trebaju se sastati hrvatski i crnogorski gospodarski predstavnici kako bi ispitali mogućnosti šire suradnje. Hrvatske tvrtke, kazao je Jandroković, žele sudjelovati na natječajima u Crnoj Gori.

"U Crnoj Gori se puno radi i gradi, osobito se planira izgradnja autocesta, u čemu Hrvatska ima veliko iskustvo", kazao je Jandroković, istaknuvši da su hrvatske tvrtke zainteresirane i za proces privatizacije u Crnoj Gori.

Ministar Jandroković je najavio kako će već od sredine idućeg mjeseca Croatia Airlines uspostaviti zračni most između Zagreba i Podgorice.

Jandroković i Roćen su rekli da će ohrabriti lokalne zajednice u Konavlima i Herceg Novom da pronađu rješenje za opskrbu crnogorskog ljetovališta vodom te da će zajednički raditi na sprječavanju požara i drugih prirodnih katastrofa na tromeđi Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Crnogorski ministar vanjskih poslova Roćen je, zahvalivši Hrvatskoj na nesebičnoj pomoći Crnoj Gori na putu k euroatlantskim integracijama te u drugim područjima, rekao kako nema gotovo nijednog resora u kojem nisu potpisani sporazumi o suradnji. Uskoro se mogu očekivati novi dogovori, osobito u području gospodarstva i međunacionalnih odnosa, dodao je.

Roćen je najavio da će hrvatska diplomacija uskoro preuzeti dio konzularnih poslova Crne Gore u kojima ona nema svoja diplomatska predstavništva.

Jandroković i Roćen su, na zamolbu novinara, zajednički ocijenili da su rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji "vrlo korisni i za Europsku uniju i za Beograd".

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Jandroković danas će se susresti s najvišim crnogorskim dužnosnicima - predsjednikom Filipom Vujanovićem, premijerom Milom Đukanovićem i predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene