Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguće slovensko 'Ne'

Jandroković i Degert bez komentara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i voditelj Delegacije Europske komisije (EK) u Hrvatskoj Vincent Degert nisu u subotu u Zagrebu željeli komentirati najave iz Slovenije da će službena Ljubljana odbiti prijedlog EK-a za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora rekavši da treba sačekati službenu reakciju.

'Ne želim komentirati ono što se događa na slovenskoj strani. Čekat ću službenu reakciju i idući sastanak u Bruxellesu', rekao je Jandroković novinarima na Cvjetnom trgu na obilježavanju Dana Europe, 9. svibnja. Degert je također odbio komentirati najavu slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara da će Slovenija odbiti prijedlog povjerenika za proširenje Ollija Rehna u predloženom obliku, a koji je Hrvatska prihvatila. On smatra da je Rehnov prijedlog 'vrlo dobar' i da njime dobivaju i Slovenija i Hrvatska i EU. 'Vjerujem da je strateški interes obje zemlje i EU-a da se nađe rješenje i krene naprijed', rekao je Degert. 'Svi žele da Hrvatska uđe u EU, to je strateški interes za Hrvatsku i cijelu regiju', dodao je.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

Dan Europe

Ministar Jandroković nije želio nagađati što će se dogoditi ako službena Ljubljana odbaci Rehnov prijedlog. 'Prijedlog je dobra osnova i treba ga prihvatiti. Nema razloga za blokadu i pregovori trebaju biti što prije deblokirani', istaknuo je šef hrvatske diplomacije. Jandroković i Degert sudjelovali su u proslavi Dana Europe, 9. svibnja koji se u Hrvatskoj obilježava desetu godinu zaredom. Tog je datuma 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, predstavio prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Prijedlog, poznatiji kao 'Schumanova deklaracija', smatra se početkom formiranja današnje Europske unije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene