Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor s Đukanovićem

Crna Gora razgovara i s grčko-izraelskom tvrtkom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijeri Hrvatske i Crne Gore Jadranka Kosor i Milo Đukanović sastali su se u Podgorici.

Premijeri Hrvatske i Crne Gore Jadranka Kosor i Milo Đukanović izjavili su u ponedjeljak u Podgorici da očekuju da će posao stoljeća, izgradnja autoceste od juga do sjevera Crne Gore, biti uspješno doveden do kraja i da će hrvatski konzorcij osigurati valjana jamstva potrebna za njegovo pokretanje. Premijeri su istaknuli da će im obje vlade u tome pomoći. Kosor i Đukanović ocijenili su da su odnosi između dvije države odlični i da su stalnom usponu suglasivši se da je gospodarska suradnja trenutno najbitniji dio tih odnosa. Vlade Hrvatske i Crne Gore su veoma zainteresirane za potpisivanje konačnog ugovora za izgradnju najznačajnije investicije u Crnoj Gori, izgradnji autoceste od Bara do Boljara, te će pomoći hrvatskom konzorciju, s Konstruktorom na čelu, da do predviđenog roka osigura valjana bankovna jamstva, priopćili su u ponedjeljak, nakon razgovora dvaju izaslanstava, premijeri Kosor i Đukanović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posao stoljeća se nastavlja? Crna Gora: Hrvatski konzorcij osigurao garancije Slika nije dostupna Hrvatska ostala kratkih rukava Savjet odbio jamstva: Propao posao stoljeća

>> Crna Gora: Ocjena o jamstvima hrvatskog konzorcija do kraja veljače

'Vlada ne može dati jamstva'

'Hrvatska želi taj posao, koji bi angažirao preko 5.000 radnika i uz to svu crnogorsku građevinsku operativu. Ali obzirom da Konzorcij nije državna tvrtka, vlada im ne može dati jamstva, ali može inicirati da ih dobiju od međunarodnih financijskih institucija', kazala je premijerka Kosor. Đukanović je kazao kako se Crna Gora trudi poštovati sve zakonske norme iz međunarodne prakse kada su ovakvi poslovi u pitanju. 'Ako Konzorcij narednih dana osigura uvjete za potpisivanje ugovora, nama će to činiti veliko zadovoljstvo', kazao je crnogorski premijer i potvrdio da će dvije vlade pomoći Konstruktoru za dobivanje valjanih jamstava.

Đukanović potvrdio razgovore s grčko-izraelskom kompanijom

Đukanović je potvrdio da je crnogorska vlada u međuvremenu započela razgovore o izgradnji s drugorangiranom tvrtkom na natječaju, grčko-izraelskom kompanijom Actor-HCH, kako ne bi gubila vrijeme i u najbržem roku započela radove. Ponuda ove tvrtke bila je za oko milijardu eura skuplja od one hrvatskog konzorcija. Đukanović je dodao da će nastavak razgovora s tvrtkom Actor ovisiti o ispunjavanju očekivanih jamstava hrvatskog konzorcija. Dvoje premijera se složilo oko toga da je suradnja Hrvatske i Crne Gore, kako su kazali, 'odlična, te da je u stalnom usponu, okrenuta budućnosti kako bi se prevladale traume iz prošlosti'.

Pomoć u procesu euroatlanskih integracija

'Nakon deblokiranja pregovora Hrvatske sa Slovenijom, u svim zemljama regije učinjeni su veliki pomaci u procesima euroatlanskim integracijama, u kojima službeni Zagreb daje veliki doprinos', kazala je premijerka Kosor. Hrvatska vlada je, kako je kazala premijerka, krajem prošle godine odlučila da svim zemljama u okružju, koje za to budu iskazale interes, ustupi prijevode europskih dokumenata, a koji su Hrvatsku stajali oko 8 milijuna eura, kako bi im pomogli u procesu euroatlanskih integracija. S obzirom da je Crna Gora prva to tražila, Podgorici će biti uskoro ustupljeni prijevodi i to je samo tehničko pitanje, najavila je Kosor, na čemu je Đukanović javno zahvalio Zagrebu.

I Popijač i Lompar o boljoj suradnji

Kosor i Đukanović su dogovorili i bolju suradnju Herceg Novog i Konavala, kako bi, kako su kazali, 'olakšali život ljudima na tom području'. U razgovorima premijera Kosor i Đukanović bilo je riječi i o suradnji u području turizma, obrane, sudstva i policije, odnosno borbe protiv organiziranog kriminala. Nakon razgovora, u prisutnosti premijera, hrvatski ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač i crnogorski ministar prometa i pomorstva Andrija Lompar potpisali su Sporazum o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i robe. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u popodnevnim satima razgovarat će s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem, a predviđeno je i da se sastane s predstavnicima hrvatske dijaspore u Crnoj Gori. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene