Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O TJ-PROMU

Jakovina: Već sam se ispričao zbog svog propusta te sam se obvezao podmiriti dugove tvrtke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo poljoprivrede je poslalo priopćenje u svezi tvrtke TJ- PROM čiji je vlasnik ministar Jakovina.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nije svoju tvrtku prebacio na treću osobu, što je po zakonu bio dužan. Tvrtka je dužna 150 tisuća kuna, gdje spada i dug Hrvatskim vodama u kojima je Jakovina, kao ministar, predsjednik Upravnog vijeća. Budući da je to izazvalo brojne komentare u javnosti kako se Jakovina nalazi u sukobu interesa, Ministarstvo poljoprivrede je u priopćenju poslalo izjavu ministra Jakovine koju prenosimo u cijelosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kakva nam je zapravo država... VIDEO Možete li vjerovati da je ministar ovo izjavio? Slika nije dostupna Nestručnost i neznanje HDZ: Ministarstvo poljoprivrede najodgovornije za neiskorištenost EU fondova

'Sve činjenice i informacije koje sam posljednjih dana iznio u javnosti vezano za tvrtku TJ-PROM su u potpunosti točne i vjerodostojne. Ispričao sam se javnosti i Povjerenstvu što nisam na vrijeme obavio potrebne radnje oko prebacivanja upravljačkih prava i pravovremene dostave dokaza Povjerenstvu.

Obzirom da tvrtka ima imovinu, kao i nepodmirene obveze, po zakonu ima obvezu podnošenja financijskih izvješća. U lipnju je računovođa tvrtke sastavio uobičajena financijska izvješća koja sam potpisao. Iz financijski izvješća jasno je vidljivo da je tvrtka ostvarila prihode jedino od najma poslovnog prostora, dok su rashodi bili isključivo režijski troškovi. U međuvremenu je i taj dugogodišnji ugovor o najmu prostora istekao.

>> Jakovina: Za propust smo jednostavno zaboravili obavijestiti

Upravljačka prava nad tvrtkom TJ-PROM d.o.o. prebacio sam na odvjetnički ured 9. studenog 2012. godine. Tvrtka je u procesu prodaje što sam i ranije izjavio. Već sam se ispričao zbog svog propusta, te sam se obvezao da ću podmiriti dugove tvrtke.

Od stupanja na dužnost u Ministarstvu poljoprivrede, u potpunosti sam posvećen obavljanju tog posla, a mogu Vas podsjetiti da je resor poljoprivrede zahtijevao promjenu ukupne organizacije ministarstva i spajanja dva velika ministarstva u jedno, rješavanje pitanja proračuna, mljekarske krize itd. Razumljivo je da mi je u takvim uvjetima bila zadnja briga tvrtka u osobnom vlasništvu koja već duži niz godina nije poslovno aktivna.

Ministarstvo poljoprivrede, u godinu dana od kada sam na njegovom čelu, bilo je prisiljeno donositi nepopularne odluke s ciljem uvođena reda i odgovornosti u sustav. Zbog toga smo se zamjerili i pojedinim interesnim skupinama, koje su dugi niz godina bile privilegirane te navikle funkcionirati na drugačiji način. Iz tih razloga i razumijem, gotovo svakodnevne, napade na mene i moj tim zbog svih odluka koje donosimo', stoji u priopćenju.

Slučaj komentirali i političari

'Ovdje imamo evidentan dokaz da se radi o sukobu interesa i da se ne radi o propustu, nego o smišljenom činu jednog ministra', kaže HDZ-ov saborski zastupnik Gordan Jandroković.

'Svi, pa i ministar Jakovina i bilo koji drugi ministar, moraju uskladiti svoj rad sa zakonom o sprečavanju sukoba interesa. Ja sam siguran da će i ministar Jakovina to učiniti', kazao je predsjednik Ivo Josipović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene