Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državno poljoprivredno zemljište

Jakovina: Područjima pogođenim sušom neće se naplatiti zakupnina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izvijestio je danas da se s ministrom financija Slavkom Linićem dogovorio da poljoprivrednicima na područjima nastradalima od suše i drugih elementarnih nepogoda ne naplati zakupnina za državno poljoprivredno zemljište koje koriste, kako bi im na taj način u ovoj teškoj situaciji barem malo pomogli.

"I ova suša pokazala je kakve su potrebe za navodnjavanjem poljoprivrednih površina. Danas se navodnjava svega 18 tisuća hektara, a do 2020. imamo plan da se navodnjava 95 tiusća hektara“, rekao je Jakovina koji je danas danas je u Istarskoj županiji obišao izvore vode Gradole, obiteljsko imanje vinara Franca Armana, agroturizm Šimonović u Jadruhima te vinare i maslinare Vižinade.

Jakovina je dodao kako će se poljoprivrednicima 400 milijuna kuna subvencija za prošlu godinu isplatiti u iduća tri do četiri tjedna. "A sve ću učiniti zajedno s našim službama da se poticaji za tekuću godinu isplate već u siječnju iduće godine", dodao je.

Pročitajte i ovo Štrajkovi u Europi - 2 Prometni kolaps Europa preplavljena prosvjedima: Farmeri i dalje na ulicama, Njemačka u blokadi zbog štrajkova Prosvjed u Poljskoj Prosvjed eskalirao VIDEO Poljoprivrednici se sukobili s policijom: Bacali kamenje i bengalke, nastupio potpuni kaos

>> Dva ministra suprotno o istom: 'Ovo govori više o rogovima u vreći nego da Vlada zna kuda ide'

Zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić upoznao ga je sa trenutačnim stanjem u vodoopskrbi Istarske županije, a pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolović o štetama u poljoprivredi.

"Mjere štednje vode uspješno se provode, ali zato što je većina vode bila usmjerena prema turizmu, upravo će seljaci, poljoprivrednici podnijeti najveći teret redukcije vode“, kazao je Jakovina.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene