Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gostovao u Dnevniku Nove TV

Jakovina o zabrani uvoza mesa: Nepromišljeno, o tome će svoje reći i EK!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u Dnevniku Nove TV rekao je kako će Europska komisija zauzeti stav o, prema njemu, nepromišljenoj odluci BiH kojom je dijelu hrvatskih proizvođača mesa zabranjen uvoz.

Gostujući u Dnevniku Nove TV, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina komentirao je zabranu uvoza koju je s 1. srpnja susjedna Bosna i Hercegovina uvela za više hrvatskih proizvođača i prerađivača mesa i hrane za životinje.

Pročitajte i ovo Ivan Curić i Paula Klaić Saulačić Sami dostavljaju, svi zadovoljni Uzeli stvar u svoje ruke i snašli se. Zbog korone sada za svoje lubenice dobivaju više nego prije: "Ovakvu cijenu nikada nismo imali" Svinjsko meso (Dnevnik.hr) Guši ih uvoz Ovo meso Hrvati vole, ali proizvođači od toga nemaju previše koristi: Unazad 11 godina proizvodnja je – prepolovljena

Kazao je da takva odluka nepromišljena, a da je on vidi kao plod nekoordinacije institucija u BiH jer da o njoj nije bio informiran ni BH premijer.

>> BiH desecima hrvatskih tvrtki ZABRANILA UVOZ MESA!

'Hrvatska je lider regije i svoj ćemo interes zaštititi kroz institucije Europske unije', rekao je Jakovina, ističući kako Hrvatska Bosni i Hercegovini ostaje dobar partner te da joj i dalje želi pomoći na putu prema europskim integracijama.

'Ovo pokazuje da je pred njima još dosta posla', dodao je.

Jakovina tvrdi da je gospodarska šteta za objekte obuhvaćene zabranom vrlo mala ili gotovo nikakva, ali svejedno ističe važnost rješavanja ovog problema, kako bi hrvatske tvrtke i dalje mogle plasirati svoje proizvode na tržištu BiH te da tamošnji potrošači ne budu zakinuti za proizvode koje žele.

Ministar se nada da sličnih situacija neće biti u budućnosti.

'Mislim da je ovo više nespretnost ili brzopleta odluka Ministarstva vanjske trgovine BiH. Izuzetno je važno da su gotovo svi naši objekti usklađeni, imaju dozvolu na cijelom tržištu EU, a ovih 90-ak, od kojih je 18 obuhvaćeno zabranom, u fazi su tehničke prilagodbe. Do kraja 2015. godine i oni će ispunjavati sve najviše uvjete', rekao je ministar.

Na pitanje hoće li za BiH biti kakvih sankcija od strane EU, Jakovina je odgovorio kako odluku o zabrani smatra neuobičajenim ponašanjem. 'Mi ćemo o našim stajalištima izvijestiti Europsku komisiju, a Europska će komisija o tome imati svoj stav', zaključio je ministar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene