Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak spora

Jakovčić: Politika HDZ-a bila je očito klasična politika dodvoravanja Crkvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istarski župan Ivan Jakovčić danas je izrazio zadovoljstvo odlukom Ministarstva pravosuđa da se zemljište i nekretnine u Dajli, koje je krajem 1990. godine dodijeljeno Crkvi, vrati u prijašnje zemljišno-knjižno stanje.

'Slažem se s tom odlukom, ali smatram da se ne bi trebalo dovoditi u pitanje vlasništvo nad onim nekretninama koje je Crkva dosad prodala', ustvrdio je istarski župan na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, sadašnji su vlasnici do tih nekretnina došli 'pravnim poslom u dobroj vjeri'. Dodao je kako im se zato sada ne može oteti ta imovina jer bi to moglo imati katastrofalne posljedice za bilo koji pravni posao u Hrvatskoj. Rekao je također kako je dosadašnje stanje opterećivalo javnost, ali i funkcioniranje pravne države.

Iako zadovoljan odlukom ministarstva, istaknuo je da je ona formulirana tako da se 'u cijeli slučaj htjelo uvući Istarsku županiju sugerirajući javnosti da je ona dala zemljište župi Dajli'. Dodao je kako se praktično sugeriralo da je u tom poslu krivnja na županiji.

'Naravno, to odbacujem i u ime prethodnih župana. Dokaz je jedno od rješenja Ureda državne uprave, koje pokazuje o kakvoj se perfidnoj igri tada - krajem 90-ih radilo. Ured državne uprave donio je tako odluku kojom se župi Dajli dodjeljuje 40-ak parcela, a u jednom se članku navodi da je obveznik vraćanja tih nekretnina grad Novigrad koji, međutim, nikada tu odluku nije dobio', rekao je, dodajući kako je to pokazatelj realnog stanja 90-ih godina, kada se igrala velika politička igra, a sve skupa nije imalo veze s pravnom državom.

'Tada je država otimala zemlju Novigradu i davala je župi Dajli čineći to na način koji je izvan svake pameti. Sve je tada išlo po političkoj liniji. Sve je rješavao Zagreb. Mi smo se javno suprotstavljali takvim potezima, ali tadašnja politika HDZ-a bila je očito klasična politika dodvoravanja Crkvi na sve moguće načine, dijelilo se šakom i kapom', izjavio je Jakovčić.

Komentirajući reakciju Vatikana na spor oko Dajle, tamošnjeg samostana i nekretnina, župan je rekao kako je njihova reakcija očekivana, ali, dodao je, mora nažalost reći i neprihvatljiva. Istaknuo je kako u tom slučaju nikako nije riječ o unutarcrkvenom sporu, nego o poštivanju hrvatskih propisa i međudržavnih ugovora s Italijom i Vatikanom.

'Moram reći da sam razočaran istupom Vatikana jer su i oni vrlo dobro znali da se vode mnogi prijepori u tom slučaju, da ima mnogo zaniteresiranih strana, ali se ne mogu oteti dojmu da se pokušalo jednostranim potezom, osnivanjem kardinalske komisije, sve prebaciti u unutarcrkvene odnose, što je značilo i jednostrano kršenje međunarodnih i domaćih propisa', rekao je.

Župan je najavio kako će predložiti da se u duhu povjerenja, suradnje i vjere osnuje zajedničko povjerenstvo koje bi činili Ministarstvo pravosuđa, Istarska županija, Porečko-pulska biskupija te grad Novigrad i općina Brtonigla kako bi se analizirala svaka parcela na tom područuju.

'Jedino takva bi komisija mogla pronaći pravo rješenje', zaključio je Jakovčić. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Victor Manuel Fernandez Podigao prašinu Htio je pomoći: Vatikanski kardinal osim poljupca slikovito opisao i - muški i ženski orgazam

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene