Velike kamene gromade pale su na cestu između Omiša i Makarske još prošle nedjelje. Građani su očekivali da će se urušeno odmah ukloniti s prometnice, no otkrivene su i nove stijene koje predstavljaju opasnost za građane pa će se tom dionicom Jadranske magistrale još neko vrijeme voziti naizmjenično.

Galerija


Tjedan dana nakon urušavanja stijena od nekoliko tona na Jadranskoj magistrali kod Omiša se kontrolirano ruše preostale opasne gromade.

Vezani članci Gužve na cestama (Foto: Dnevnik.hr) Zabilježena rekordna kolona vozila od Splita prema Omišu, duga nevjerojatnih 30 kilometara Slika nije dostupna Žila kucavica Splita postaje cesta smrti

"Gore su stijene koje su teške i po više stotina tona. Procjena je da je jedna teška i do dvjesto tona. Ako slučajno padne na cestu, ne želim zamišljati što bi se moglo dogodit", rekao je Ivan Čurić iz Županijskih cesta Split.

Iz tog razloga je i donesena odluka da se stijene još neko vrijeme zadrže po sredini državne ceste.

"Trenutna kamenja koja se tu nalaze su zapravo svojevrsna barijera u slučaju urušavanja manjih stijena na pločnik", dodaje Čurić.

Do urušavanja je došlo tik uz odmorište pa je izbjegnuta potpuna blokada ove državne ceste.

Stanovnici ovog kraja nezadovoljni su jer su stijene na cesti već punih sedam dana.

Situacija je puno ozbiljnija nego se čini na prvu, s obzirom da je samo tijekom jutra pronađeno pet novih stijena koje predstavljaju potencijalnu opasnost.

Građani su svjesni opasnosti koja prijeti jer se ti odroni dešavaju često iako je postavljena žica. Očekuju bržu reakciju nadležnih.

Hrvatske ceste angažirale su stručnjaka za geomehaniku koji je detaljno pregledao sporni pokos. Odlučeno je da će se promet ovom dionicom odvijati naizmjenično, uz semaforsku regulaciju, dok god se u potpunosti ne eliminira mogućnost novog odrona.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr